Skip to main content
Knut i Yosemite Nationalpark

Yosemite i regnvejr

Jeg havde set for mig, hvordan jeg skulle vandre i solen i Yosemite Valley. Tage fantastiske billeder af rå klipper på himmelblå baggrund. Og så vælter regnen ned. Men, hvor er det smukt!

Knut i Yosemite Nationalpark

Klar til eventyr i Yosemite

Det er sidst i oktober, og jeg er på vej ind i Yosemite Nationalpark i Californien. Efter nogle oplevelsesrige dage på cykel i vinlandet er det helt rart at sidde i et mageligt bilsæde frem for på en cykelsadel, mens jeg glæder mig over, at jeg har endnu flere naturoplevelser forude. Kæmpetræer, vandfald, bjerge, …

Min tankerække afbrydes brat af en høj bippelyd. Jeg ser mig forvirret omkring. Pokkers.

… NU er jeg klar

Benzinmåleren lyser insisterende op imod mig. Hvor dælen finder man en tankstation midt i et gigantisk naturområde?

Svaret er: Wawona. Den eneste tankstation inden for rækkevidde. Jeg ånder lettet på, da bilen sulten labber dråberne i sig, og jeg kan køre videre. Så fik jeg den oplevelse med.

 Knut i Yosemite Nationalpark

Tunnelsyn og en eksplosion af farver

Nationalparken er enorm. Den rigtigt spændende del er Yosemite Valley en lille times kørsel fra indgangen. Du kommer til den gennem en tunnel, og lige på den anden side af tunnelen åbner natursceneriet sig for dig, så det bruser i hele kroppen. De lokale kalder stedet Tunnel View.

Hold godt øje

Det er ikke tilfældigt, at her er en skilteskov med påmindelser om at holde øje med andre biler. Knuste lygteglas viser, at ikke alle formår det. Stop på parkeringspladsen. Kom ud. Nyd det. Tag de første 100 billeder. Der er udsigt til skov og bjerge og vandfald på alle sider med bjerget Half Dome som bagtæppe.

Knut i Yosemite Nationalpark

Knut i Yosemite Nationalpark

Regnrene farver, tordnende vandfald

I det mindste forestiller jeg mig, at det er sådan, det ser ud.

Regnen vælter ned, og bjerget fortoner sig i tågedis. Ikke just en del af planen. Men selv et heftigt regnvejr kan ikke ødelægge naturoplevelsen i Yosemite.

Regnen betyder også mere vand i vandfaldene, der buldrer som torden. Og duften! Den dér duft af det grønne, af våde grannåle og blade og bark og harpiks. Alt er nyt og rent, og efterårsfarverne står knivskarpt.

Knut i Yosemite Nationalpark

Knut i Yosemite Nationalpark Knut i Yosemite Nationalpark

Guidet bustur gennem Valley Floor

Jeg kører rundt i Yosemite på egen hånd, men jeg skal også afprøve den guidede to timers bustur i dalen, Valley Floor Tour. Den kan anbefales. Du får set en masse fantastisk natur og hører om lokal historie.

Om tømmerdriften, der blev forhindret, og om The Circle of Life, hvor alt får lov til at være uberørt, med mindre et træ vælter hen over en vej. Så flyttes det til siden. Og om bjergbestigere, der ufortrødent besejrer de store bjerge.

Guiden udpeger en lille prik på El Capitans lodrette bjergside. Det er en form for båre spændt fast af tovværk, hvor bjergbestigerne kan overnatte på vej op. Jeg foretrækker nu en seng på en lodge.

Bo i parken eller uden for?

Et af de spørgsmål, jeg ofte får, er, om man skal bo inde i Yosemite eller uden for. Det har jeg ikke noget klart svar på, det kommer udelukkende an på dine prioriteter.

Uden for nationalparken er der mange nyere og billigere lodges, men de er uden samme stemning og omgivelser – og med transporttid frem og tilbage hver dag.

Majestic Yosemite Hotel

Majestic Yosemite Hotel

Inde i Yosemite besøgte jeg bl.a. det ikoniske Majestic Yosemite Hotel, der før hed Ahwahnee Lodge, The Mother of alle Lodges! Hotellet ligger vidunderligt, og det emmer af historie.

Lodgen er fredet, og det er både godt og skidt. Det giver en forrygende stemning, men man mærker også, at det er en gammel lodge. Dametoilettet for restaurantens gæster ligger eksempelvis på første sal. Da lodgen blev opført, gjaldt det om at forsvinde diskret væk, hvis man var kvinde og skulle. Mændenes er i stueetagen. Tak for det.

Farvel i solskin

Dagen efter skal jeg videre. Solen skinner, og himlen er blå. Typisk! Jeg har lyst til en tur mere, men nej. Programmet er tæt. Og jeg kan levende forestille mig, hvor smuk Yosemite er i solskin.

Eller kan jeg? Kan det virkelig blive smukkere end det, jeg har set på en regnverjsdag i oktober?

Knut Svindland

Knut Svindland (f. 1963) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2014 og er ekspert i Thailand, Malaysia, Mexico og Mellemøsten. Naturoplevelser og besøg på autentiske, lokale restauranter indgår altid på Knuts rejser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS