Anny Stensvig har haft utallige skønne vandreoplevelser i sit liv. En af de største var på Maria Island, en lille ø ud for Tasmaniens østkyst. Læs her om hendes møde med vinbønder, wombats og wallabies Down Under, og få inspiration til dine egne vandreeventyr.
Ubeboet og overrendt
Maria Island er ubeboet. Eller det vil sige … ubeboet og ubeboet! Her er faste beboere som kænguruer, wallabies, echidnas, pingviner, Cape Barren-gæs og et utal af andre fuglearter. Et kig ind i et af de mange pænt store huller i jorden giver nok et wombat-smil.
Her er ingen trafikstøj eller elektricitet, men stjerneklare nætter og hygge i stearinlysskær, hvor rigtig mange spændende emner bliver bragt op.
Australiens mangfoldige natur på ét sted
På Maria Island går vi ad en smuk kystrute, over kæmpestore muslingeskaller og forbi de rankeste eucalyptustræer. Vi må hurtigt opgive at holde tal på de mange andre forskellige træsorter, vi støder på. Vi klatrer over lyserøde klipper, falder for farveorgiet af vilde blomster, traver gennem enge og kigger til toppen af Mt. Maria.
Fantastiske guider og skøn forplejning
Vi går en lille gruppe på otte deltagere og to professionelle guider, der krydrer oplevelsen med levende fortællinger om flora og fauna, de første farmere og straffefangernes ”paradisø”.
Guiderne besidder også kompetencer udi kogekunst og disker op med tre-retters gourmetmiddage og solid morgenmad, og de har fundet flere gode vine frem, alt sammen produceret af fine, tasmanske råvarer.
Inger fra Thy
Vores ene guide hedder såmænd Inger. Hun har boet 19 år i Australien, men stammer fra Thy. Hun kom – selvfølgelig – hertil på backpacker-tur som 20-årig, og siden har hun ikke været dansk bosat.
Afrejse fra Hobart
Den første dag bliver hentet på vores hotel i Hobart fra morgenstunden og mødes med vores guider og resten af gruppen. Efter en gennemgang af vores udstyr kører vi fra Hobart til den lille by Triabuanna, hvorfra vi sejler til Maria Island.
På sporet af Robinson Crusoe
Undervejs kaster vi anker og vader gennem det klareste, turkisblå vand i en lille lagune op på land. Ren Robinson Crusoe-idyl med lange, øde, kridhvide strande. I tykningen finder vores guide syv muslingeskaller og tre eucalyptusgrene, der viser vej mod turens første camp bestående af stærke kanvastelte godt gemt inde i skoven.
Nattesøvn til bølgeskvulp
Nogle slapper af i den hyggelige camp, mens andre springer tilbage i det tiltrækkende vand. Senere vandrer vi af sted til de lyserøde klipper på øens mest jomfruelige del og besøger en lille pingvinkoloni. Aftenen slutter fødderne oppe, et glas svalende hvidvin og en forunderlig candlelight middag, før vi falder i søvn til lyden af bølgeskvulpene.
Et helt liv på fire dage
De næste par dage byder på betagende og afslappende vandreture gennem pragtfulde og varierede landskaber, hvor vi møder øens vilde beboere – nogle nysgerrige og andre mere sky. Turene på 4-13 km føles som et helt liv – af den gode slags.
Gammel fangelejr
Et sted støder vi på en samling ruiner, og guiden fortæller, at her tidligere ligget et fængsel med 600 straffefanger. 600! Svært at forestille sig nu. Da det viste sig, at fangerne kunne flygte ved at svømme til en nærliggende ø og videre herfra til fastlandet, blev de flyttet til Port Arthur. Godt for os, der fejrer det med et glas champagne.
I vinbondens seng
Senere blev en stor del af Maria Island opkøbt af en italiensk vinbonde. Han er væk nu, men hans bolig er her stadig, og her sover vi den sidste nat i familiens himmelsenge. Vi trænger alle voldsomt til et bad, og det giver anledning til mange kreative forslag til, hvordan vi kan afgøre, hvem i gruppen der skal først under bruseren.
Og så er der ikke andet for end at nyde de sidste fredfyldte naturoplevelser i en skøn lomme uden for mobilens og indbakkens rækkevidde – en stille lykkefølelse.
Alle kan være med
Maria Island har et mildt, tempereret klima. I den australske sommer er dagstemperaturen på ca. 20 oC. Bedste rejsetid er november til marts. Almindelig kondition er påkrævet, og du skal kunne bære en rygsæk på ca. 7 kg. Det er ikke en strabadserende tur, med mindre du vælger at bestige øens bjerge. Al din øvrige bagage bliver opmagasineret af turoperatøren, der også sørger for al mad og drikke undervejs.