Skip to main content

Top 6 nationalparker i Costa Rica

Regnskovene i Costa Rica er et paradis. Det har dog til tider været noget nær et helvede at nå hertil i kampen for at bevare regnskoven, og bl.a. danske ildsjæle har deres del af æren for, at det lykkedes.

Se Mathias’ 6 favoritter blandt Costa Ricas 26 nationalparker. Og tro endelig ikke, at har du været i den ene, har du været i dem alle. De er vidt forskellige i størrelse, mangfoldighed og beliggenhed.

Brøleaber, tukaner, araer, aber, frøer og alligatorer

Træerne rækker mod himlen. Brøleaber ser ned på dig, og i den øredøvende larm forstår du til fulde, hvorfor de har det navn. Papegøjer i alle størrelser og farver forstår også at skræppe op. De deler luftrummet med lige så farvestrålende tukaner med de kæmpe næb.

Kapuchinereaber hopper fra gren til gren, nede på jorden kigger en vaskebjørn forbi, og inde i vildnisset ved du, at der er både slanger og alt muligt andet, som gerne må bliver derinde. De skal også nok skal gøre det. For set med deres øjne er du en, man flygter fra.

Frøer med “Må ikke berøres”-skilt?

Du oplever nok ikke det hele samtidig, men det er bare nogle få af de indtryk, der venter, når du udforsker regnskove og nationalparker i Costa Rica.

Og så har jeg endnu ikke været omkring alligatorer og de utallige både farverige og gennemsigtige (!) frøer, hvor nogle burde bære et ”Må ikke berøres skilt”, fordi de er giftige.

26 nationalparker i et fremsynet land

Der er i alt 26 nationalparker i Costa Rica, og i alt er en fjerdedel af landet på den ene eller anden måde beskyttet natur. Vejen hertil har dog været lang og hård. Enorme økonomiske interesser har hellere set bananplantager og kvæg fylde landområderne, og træet kan i sig selv indbringe mange penge.

Af samme grund er der stadig begrænset med lavlandsregnskove, for det har været de arealer, der har været nemmest at gå på hugst i. Men de er der bl.a. i den smukke Manuel Antonio National Park.

Regnskovenes danske rødder: Karen Mogensen

Flere steder i Costa Rica kan du sende varme tanker til danske ildsjæle, der har været med i kampen for regnskovene. Her fortjener Karen Mogensen at blive nævnt som den første.

Sammen med sin svenske mand Nils Oluf Vesterberg bosatte hun sig i Costa Rica i 1950’erne. Regnskoven i Capo Blanco i Guanecaste-provinsen nærmede sig udslettelse, så de opkøbte store landområder hjulpet økonomisk af andre fremsynede mennesker, og området blev naturreservat i 1963.

I dag står regnskoven tæt igen. Du kan følge både ”Den danske sti” og ”Den svenske sti” i Capo Blanco Nature Reserve. Læg endelig også vejen forbi den smukke strand Playa Cabo Blanco. Karen og Nils Oluf stoppede dog ikke ved Capo Blanco, men satte sig også for at oprette en nationalpark på Osa-halvøen.

Det blev Nils Olufs død. Han blev brutalt myrdet dernede. Andre tog dog over, så du i dag kan nyde den store Corcovado National Park her.

Nepenthes gjorde regnskovene til en folkesag i Danmark

I 1989 blev Costa Ricas regnskove en folkesag i Danmark. Æren tilfalder miljøorganisation Verdens Skove, der den gang lød navnet Regnskovsgrupppen Nepenthes. Ideen var, at danskerne kunne købe regnskovsbeviser. Det gjorde 200.000 danskere! 72 km2 regnskov blev bevaret i Costa Rica. Det meste er i dag en del af Tortuguero National Park, som er sikker på listen over vores top 5 nationalparker i Costa Rica.

Og så er der præsident Olsen

Endelig må man ikke glemme José María Figueres Olsen. Han var præsident i Costa Rica 1994-1998 og havde stor folus på naturbevarelsen. Han så mulighederne i salg af CO2-kvoter, hvor ”syndere” købte sig aflad, mens Costa Rica fik finansieret bevarelsen af regnskoven. Olsen-navnet skyldes hans mors danske aner.

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park er kendt for sine 4 arter af skildpadder, der lægger æg her i den våde tid fra juli til oktober. I den tørre periode er der dog også rigeligt at se. Tortuguero er nok den af Costa Ricas mange nationalparker, der råder over den største mangfoldighed i flora og fauna.

Her er flere end 400 arter træer og flere end 2.000 andre planter.

Hertil kommer pattedyr, der spænder fra søkøer og jaguar til tapir samt krybdyr og padder fra alligatorer til nogle af Costa Ricas fascinerende og både gennemsigtige og farverige frøarter. Der er flere end 400 fuglearter i alle størrelser og farver. Et godt sted at bo er Pachira Lodge tæt på indgangen.

Arenal National Park

Vartegnet for Arenal National Park er naturligvis den over 1.600 m høje vulkan Arenal. Men nationalparken er meget mere end den. Tag f.eks. på Balsa River eller ud på mere rolige ture i kajak. Der er også ornitologiske ture på udkig efter områdets flere end 300 fuglearter.

Du kan bade i varme kilder komme ud i den smukke natur på mountainbike eller iført vandrestøvler.

Skal det være mere vildt? OK, så svæv gennem skoven i en zip-line, indtag lodrette kløfter med rapelling ned gennem vandfald eller drøn af sted på en ATV (firhjulet motorcykel). Jeg kan bl.a. anbefale Arenal Springs Resort & Spa og Nayara Springs ved Arenal.

Monteverde National Park

I Monteverde får det kølige klima kombineret med en høj luftfugtighed skoven til at dampe. Det udnytter et utal af planter til at bosætte sig på regnskovens kæmpe træer uden selv at slå rod i jorden. I stedet suger de fugt fra luften. Resultatet er et ufatteligt tæt vildnis, som huser et rigt fugle- og dyreliv.

I Monteverde er Sky Walk et must. Det er lange hængebroer oppe i trækronerne med regnskoven under jer og utrolige udsigter foran jer.

Her er også en svævebane over regnskoven og formidable zip-lines – hvis man er til det. Jeg kan bl.a. anbefale Hotel Belmar.

Manuel Antonio National Park

Kun 2 steder ud til Stillehavskysten i Mellemamerika har regnskoven for alvor fået lov til at overleve skovhugst. Manuel Antonio er det ene sted.

I Manuel Antonio møder regnskoven nogle af verdens smukkeste strande. En vidunderlig kombination!

Mauel Antonio byder på et rigt dyreliv med dovendyr, næsebjørne, leguaner og utallige abearter fra bedårende egernaber til larmende brøleaber. Her er 270 fuglearter i alle størrelser og farver fra papegøjer over tukaner til rovfugle. Jeg kan bl.a. anbefale Parador Resort & Spa i Manuel Antonio National Park.

Ricon de La Vieja National Park

Tag Yellowstone National Park i USA og par den med det termiske område Rotorua i New Zealand. Resultatet vil ligne Rincon de La Vieja National Park i Costa Rica. Rincón de la Vieja er en 1,916 m høj vulkan med et krater på imponerende 15 km, der igen indeholder 9 vulkanske kratere og 32 floder ned ad siderne.

Bad i varme kilder, læg en heldækkende maske af vulkansk mudder og tag på smukke vandreture. Træd ikke ned idet boblende mudder!

Et besøg her kan lægges ind f.eks. mellem Monteverde og Manuel Antonio nationalparkerne. Jeg anbefaler at bo på den arbejdende kvægfarm Hacienda Guachipelin.

Corcovado National Park

Corcovado National Park dækker et område på 454 km2 på Osa-halvøen og regnes af mange biologer for at være kronjuvelen blandt alle nationalparker i Costa Rica.

Alligevel er parken mindre besøgt end f.eks. Monteverde, for den ligger ikke på den gængse turistrute. Det tager 7 timer at køre hertil fra San José, men det kan gøres nemt i fly.

Det kuperede område har tæt regnskov og lige ved ligger dejlige strande. Her er en biologisk mangfoldighed uden sidestykke fra de store ara’er der farer omkring over jer, til dovendyret, der tager det hele i mere adstadigt tempo. Regnskoven huser også pumaer, tukaner, træfrøer og meget mere. Bliver det lidt varmt, så tag en badetur i et vandfald. Jeg anbefaler at bo på Lapa Rios Eco Lodge.

Mathias Møller Aarestrup

Mathias Møller Aarestrup (f. 1978) har været rejserådgiver hos Nyhavn rejser siden 2013. Han er bl.a. specialist i Galápagos, Malaysia, Costa Rica, Mexico, Sydamerika og Afrika. På sine rejser jagter Mathias altid alt, hvad der er anderledes, unikt og specielt for det område, han besøger. Han får dagene til at gå med safari, vandreture og adventure-oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS