Skip to main content
Søko i Crystal River

Svøm med en havfrue i Crystal River

I må ikke røre søkøerne, lød det i instruktionen, før vi tog af sted. Men hvad gør man, når en kærlig kalv griber ens arm og beder om at blive kløet på maven?

At svømme med søkøer er en vidunderlig oplevelse, og turen ud i naturområdet omkring Crystal River er aldeles uforglemmelig.

Fortalt af Claus Eriksen

Hotel Plantation on Crystal River, Florida

Et højdepunkt på vores rejse til Florida

Det er en kølig formiddag i februar på det smukke hotel Plantation on Crystal River nord for Tampa. Blå himmel. Høj sol. Og sommerfugle i maven. En årelang drøm er på tærsklen til at blive opfyldt som et af højdepunkterne på vores rejse til Florida. Vi skal svømme med søkøer!

En søko er et dyr, man kun kan elske. Den tykke mave. Den bløde mule. Lufferne, som virker alt for små til den kæmpe krop. Og den store, flade bagperron, hvor vi andre er så heldige at have ben.

Søko i Crystal River

Skæggede havfruer

Søkoen gør det samme ved mine følelser som hundehvalpe, orangutangunger og delfiner. Den går lige i hjertet. Det siges, at den har været med til at skabe søfolkenes fortællinger om havfruer. I givet fald er havfruer meget buttede og med en rimelig markant skægvækst.

svoem-med-en-havfrue-i-crystal-river_claus_florida-19

Med båd ned af Crystal River, Florida

Nok se, men ikke røre

Vi starter i hotellets dive center, hvor vi skruer os ned i våddragter, så vi selv nærmer os søko-looket. Vores kaptajn, Captain Ed, viser en video om, hvordan man opfører sig, når man er på besøg hos en søko. Og så er det af sted på en lille båd gennem kanaler og det kæmpe vådområde omkring Crystal River.

En pelikan slår ned i vandet

I et træ nyder en fiskeørn et måltid mad. En pelikan slår ned i vandet for at få sin del af dagens buffet. Inde på land kæmper John Travoltas enorme sommerhus om sin del af opmærksomheden. Han er ikke hjemme, så vi fortsætter.

Midt i middagsluren

Captain Ed leder os erfarent frem til et indelukke, hvor 6-8 søkøer slapper af. En afspærring forhindrer båden i at komme helt tæt på.

Nede i vandet husker vi instruktionerne. Man svæver i vandet uden at flyde hen over søkøerne. Man jager dem ikke. Og man rører dem ikke. De ligger nemlig ved kildespringene og sover, og hvem gider blive vækket hele tiden?

Søko kalv i Crystal River, Florida, USA

Hvad gør man ved en kærlig kalv?

Det går også fint, indtil en lille kalv viser os, at den på ingen måde kender til de instruktioner. Som børn er flest, gider den ikke sove dagen væk, når der er nogen at lege med.

Den kommer os i møde, tager fat om de snorklendes arme med sine luffer, drejer sig om på ryggen og er klar til at blive aet på maven.

Her lærer jeg, at en søko føles som en elefant.

Vi kan ikke få nok

Kalven er intet mindre end bedårende. Og trods sit kluntede ydre utroligt adræt. De store søkøer er mere rolige. De ligger som kæmpestore, mosbegroede sten for i ny og næ at stige op for at få luft.

Området er også beboet af en stor flok fisk, som man som snorkler normalt ville begejstres over, men de må finde sig i at blive fuldstændig ignoreret i dag. Vi kan ikke få nok af søkøerne.

Nanna klar til at svømme med søkøer

Børnevenlig oplevelse

Kan man tage børn med? Ja! Vores datter på 11 får en våddragt, der passer, og hun får al Captain Eds opmærksomhed. Det er for hende den største oplevelse på hele turen. Større end Universal med Harry Potter, gigantiske rutsjebaner og alt det andet, vi har oplevet under ferien i USA.

På vej tilbage bliver der serveret varm kaffe, te og chokolade på båden, og vi fortsætter direkte i hotellets opvarmede pool.

Hotel Plantation on Crystal River, Florida

Fakta om søkøerne

Søkøerne kommer ind i de mange kanaler med kildespring for at sove. Vandet er varmere her end ude i havet. Når sulten melder sig, svømmer de ud til store søgræsområder i havet, hvor de æder op til 10 % af deres kropsvægt pr. dag. En voksen søko vejer typisk lige under 1.000 kg og i nogle tilfælde op til 1.500 kg!

Søko i Crystal River

Når søkoen er aktiv, trækker den vejret hver 3-5 minutter, men når den sover, kan den ligge op til 20 minutter under vandet. De ældste søkøer bliver over 50 år gamle. Afhængig af, hvor aktiv søkoen er, kan den være helt eller delvist dækket af grønne alger. De svømmer normalt 3-5 km i timen, men kan i pressede situationer komme op på over 40 km i timen.

Der er ca. 5.000 søkøer omkring Florida. I Crystal River er der normalt ca. 400 på en vinterdag, mens der kun er 40-50 stk. på en sommerdag, da havet her er varmere.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS