Skip to main content

Stor fortælling af Pelle Hvenegaard: At rejse er at …

Jeg har altid haft et inderligt ønske om at opleve så meget af verden som muligt. At rejse er at møde nye kulturer. Spise sig mæt i lokale delikatesser. Mærke livsglæden og opleve naturen, når den er allersmukkest. Det er blevet til mange rejser gennem årene.

Her er lidt om det, jeg har mødt derude – og lidt om at blive far og rejse med en fireårig.

Maden

Jeg husker første gang, jeg kom til Bangkok for over 30 år siden. Jeg var 13 år og på vej på to måneders rygsækrejse i Kina med min far. Det første, der ramte mig, var varmen og fugtigheden, men så kom duftene fra de mange gadekøkkener og den lækre, krydrede Thaimad. Andre lande kan måske meget af det samme som Thailand, men maden overgås stort set ikke nogen steder. Derfor har vi været der de første 20 gange.

Maden åbner også øjnene for skikke og normer. I Kina oplevede jeg, hvordan der blev bøvset, smasket og pruttet lystigt ved bordene selv på de fineste restauranter. Det var vildt at se for en ung teenager, der stadig derhjemme fik besked på at tage albuerne ned fra bordet.

Menneskene og livet

Noget af det fedeste ved at rejse er at opleve andre måder at leve på. Det sætter ens eget liv i perspektiv. Jeg var udvekslingsstudent i Los Angeles i 1991-92.

Der oplevede jeg en verden, hvor ikke bare palmer, men også drømme og muligheder vokser ind i himlen. Men det er op til dig selv, og der er ingen, der griber dig, hvis du fejler. Det var både inspirerende og skræmmende.

Livsglæde

En anden ting, som i den grad har sat livet i perspektiv, er livsglæden. Som 20-årig kom jeg og en kammerat ud på en togstation i Santiago de Cuba. Pludselig var der tre lokale, der begyndte at spille musik, mens de ventede på næste tog. I løbet af 5 minutter var perronen fyldt med dansende mennesker.

Sidste år var jeg til flere møder i Guinea Bissau og Senegal i Vestafrika. De startede alle med, at vi dansede og grinede sammen.

Grænseoverskridende for en mand uden rytme, men sjovt og livsbekræftende.

Naturen

Der er noget fantastisk over at opleve vilde dyr i deres eget element. Jeg har stået foran en hanelefant i Zambia, set hvaler ud fra den amerikanske østkyst, og været på besøg i fiskenes og koralernes fortryllende verdener.

Et besøg hos verdens sidste bjerggorillaer i Uganda og Rwanda er den vildeste naturoplevelse, jeg nogensinde har haft.

Mærk naturen på egen krop

Udover dyrene, så er der selve naturen, der har så uendelig meget at byde på. Et dansk nåletræ bliver aldrig helt det samme, når man først har stået for foden af et gigantisk (næsten 100 meter højt) Sequoia-træ med en stamme på over 11 meter i diameter.

Naturen er skøn, når den kan mærkes.

Nu er planen lagt hjemmefra

Jeg har stort set altid selv og senere sammen med Caroline, min hustru, arrangeret alt ved vores rejser. Vi har ofte blot booket en flybillet, taget afsted og taget det derfra. Siden vi blev forældre, har behovet for tryghed og forudsigelighed dog sneget sig ind.

Nu er planen lagt på forhånd og hoteller bestilt hjemmefra. Vi kan forberede vores pige på, hvad der venter og lette den forandring, der kan være svær hos børn.

Hjælp fra Nyhavn Rejser

Vi har et par gange fået hjælp fra Nyhavn Rejser. Først en tur til Oman og senest en måned i Laos og Thailand. Vi har været lidt bange for at miste vores selvbestemmelse og frihed, som vi skatter så højt, men vi har på ingen måde fået trukket noget ned over hovedet.

De har været gode til at lytte til vores ønsker og behov, så vi sammen har skabt den rejse, vi drømte om – uden andre begrænsninger end økonomi og hensynet til en fireårig pige, der indtil nu har set 15 lande.

Bare læne os tilbage og nyde

Research og planlægning kan være sjovt, hvis man er sig selv og har overskud til det, men som børnefamilie kan vi bruge den tid til meget andet. Det var rart, at nogen kendte de hoteller, vi skulle bo på, fremfor at tage chancen ud fra billeder og tilfældige rejsendes oplevelser på nettet.

På samme måde er vi blevet anbefalet skønne individuelle oplevelser med frihed til ændringer og mulighed for at følge eget tempo f.eks. i området omkring Luang Prabang og på kokkeskole hjemme hos en kvinde i en landsby i Laos.

Vi sejlede til landsbyen, og mens vores guide serverede snacks, priste vi os lykkelige for ikke at sidde på en af de overfyldte turistbåde.

Berejst og beriget

Man bliver så beriget og har så mange minder med hjem, som man både kan gemme i sit hjerte og dele.

Jeg bliver aldrig træt af at rejse, der er meget, jeg skal nå endnu, og jeg ønsker for min datter, at hun får samme glæde ved det at rejse.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS