Skip to main content

Galápagos – en verden uden frygt

Albatroshannen svinger selvsikkert hovedet til højre, og hunnen gør ham bevægelsen efter. Han svinger igen med hovedet. Først til den ene side, så til den anden. De ser hinanden an og begiver sig ud i en form for næb-fægtning. Eller er det mon kys?

De aflange gule næb rammer hinanden med millisekunders mellemrum og skaber en taktfast rytme. Så strækker han halsen og peger direkte op mod himlen med sit næb, inden han bryder ud i et højlydt kærlighedsskrål.

Se albatrossernes parringsdans 

Krydstogt til Galápagos

På et krydstogt til Galápagos sejler I rundt mellem 19 øer, der hver især er helt sin egen. Nogle er ikke meget mere end klippeskær, mens andre er udsmykkede med kegleformede vulkaner, der rager flere hundrede meter op over jer. De yngre øer er golde, klippefyldte og barske, mens de ældre er oversået med tæt, grøn bevoksning.

Over en uge besøger I flere forskellige øer, og nogle af dem flere gange. Det lyder måske af meget, men mange af øerne er ganske små, og et formiddags- eller eftermiddagsstop rækker fint til at lære dem at kende.

Tæt på dyrenes forunderlige liv

Der er strenge begrænsninger for turismen på Galápagos, og I møder kun få andre grupper undervejs. Til gengæld er der en forbløffende trængsel af dyr og fugle.

I kan uforstyrret følge med i albatrossernes parringsdans, opleve de blåfodede suler og komme tæt på den sjældne fregatfugl med sin røde ballonmave.

Ingen fjender i sigte

I møder 150 år gamle kæmpeskildpadder som langsomt, men bestemt snegler sig gennem naturen. Øglelignende leguaner, der slænger sig på klipperne på lur efter deres næste bytte. Nuttede Galápagos-pingviner, farvestrålende flamingoer og pilende krabber.

Intet sted i verden finder man en lignende koncentration af endemiske arter, og eftersom hverken dyr eller fugle har nogle naturlige fjender at frygte, er de alle helt tamme.

Oplev hajerne i dybet

Adrenalinen stiger

Ude på havet mellem øerne er der langt mellem mødet med andre skibe og både. Det giver jer en unik mulighed for at snorkle og udforske havets vilde dyreliv.

Gisp! Kun få meter under jer svømmer hvidtippede revhajer og skeløjede hammerhajer forbi. Adrenalinen stiger unægteligt. For selv om de store hajer få meter under jer ikke er menneskeædende, så fremkalder det billeder af skarpe tænder og spiste legemsdele på nethinden. Men de er ligeglade. De ænser jer ikke.

Leg tagfat med en søløve

Tættere på land snorkler I mellem koralrev med stimer af fisk i alverdens farver og smidige søslanger, der snor sig mellem revene.

I får øje på en søløve og svømmer efter. Få sekunder efter er I omgivet af legesyge søløver. De drøner afsted tæt ved siden af jer og hiver fat i jeres svømmefødder for at få jeres opmærksomhed. Og jeres opmærksomhed, den har de. For I får ikke sådan en oplevelse noget andet sted i verden.

En verden i perfekt harmoni

I sejler med en lille yacht med kun 16 deltagere, og efterhånden som jeres ekspedition tager fart, opstår der en helt særlig fællesskabsfølelse om bord. Overvældelsen, spændingen og begejstringen fylder så meget, at I ikke kan holde det for jer selv.

Og når krydstogtet når til vejs ende, er I alle kede af at tage afsked. Der er noget ved Galápagos, som går lige i blodet. Noget ved øernes uskyld og renhed, som man ikke kan undgå at blive påvirket af. Øerne viser os, hvor smuk og fredfyldt verden kan være, når alt er i harmoni, og der ikke er nogen frygt.

Mathias Møller Aarestrup

Mathias Møller Aarestrup (f. 1978) har været rejserådgiver hos Nyhavn rejser siden 2013. Han er bl.a. specialist i Galápagos, Malaysia, Costa Rica, Mexico, Sydamerika og Afrika. På sine rejser jagter Mathias altid alt, hvad der er anderledes, unikt og specielt for det område, han besøger. Han får dagene til at gå med safari, vandreture og adventure-oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS