Skip to main content

Storslåede bjerge, gejsere og bisoner i det nordlige USA

Jeg er taget på kør-selv-ferie i det nordlige USA med kurs mod Grand Teton National Park og Yellowstone National Park. Selv om tidsforskellen kun er otte timer i forhold til Danmark, er det som om, at jeg er ankommet til en helt anden verden. Ja, næsten som en rejse tilbage i tiden til dengang indianere og cowboys slog deres folder på disse kanter.

Kom med David på eventyr i giganternes land til bisoner, elge og bjørne. Og noget af USA’s nok mest storslåede natur med endeløse bjerge, åbne vidder, brusende vandfald og spruttende gejsere.

Vandretur i Grand Teton National Park

Min kammerat og jeg har overnattet i den lille by Jackson, der stemningsmæssigt er som Det Vilde Vesten og ligger tæt på Grand Teton National Park i den vestlige del af staten Wyoming.

Vi kørte allerede i går ud til nationalparkens Visitor Center for at få hjælp til at vælge den helt rigtige vandretur. Valget falder på bjergruten til Surprise Lake, hvis højeste punkt er 3600 meter – holdt op i mod Grand Teton-bjergets 4197 meter, som nationalparken har fået sit navn efter.

Får vi mon brug for en bjørnespray?

Vi har snøret vandrestøvlerne og pakket en taske med vand, frokost og snacks for med de knap 26 kilometer, der står på dagens program, ønsker man ikke at gå ned på proviant!

Det første stykke går ad hyggelige stier mellem tæt skov og buske, mens vi nysgerrigt spejder efter dyr. Der er nemlig et fantastisk dyreliv i Grand Teton National Park med alt fra elge og bjørne til små jordegern. Vi møder flere af dem på vores færd, men ingen bjørne. Så den såkaldte ”bjørnespray” vi har med i tasken – på anbefaling af parkens rangere – bliver heldigvis (eller desværre!) ikke nødvendig at teste.

Surprise Lake i Grand Teton National Park

Se helt til Rocky Mountains

Jo højere vi kommer op, jo mere åbent bliver landskabet. Vi spiser frokost ved en krystalklar bjergsø, der om sommeren lokker med en kølig dukkert. Og stopper ellers flere gange på turen op for at nyde udsigten. Den fulde belønning viser sig dog at vente for enden. Ved Surprise Lake kommer den skyfri, blå himmel til sin fulde ret.

I det fjerne kan vi se helt til de dramatiske Rocky Mountains!

Kurs mod Yellowstone National Park

Tidligt næste morgen kører vi de knap 100 kilometer fra Jackson til sydindgangen i Yellowstone National Park.

Hovedvejen i nationalparken snor sig som et ottetal forbi alle de største naturattraktioner. Vil du opleve dem alle, skal du have mindst en overnatning på et af parkens hoteller. Vi skal bo på Canyon Lodge & Cabins og beslutter at opleve det imponerende område med gejsere og den berømte Old Faithful på vejen dertil.

Old Faithful gejseren i udbrud

Et landskab af dampende gejsere

Overalt i landskabet stiger store og små dampskyer til vejrs fra jordens indre. Fælles for gejserne er, at de er overvældende flotte – men nogle af dem lugter altså også lidt af rådne æg på grund af svovldampe. Old Faithful er den største af gejserne, og det er den, de fleste kommer for at opleve. Men det er om at time sit besøg, for det er kun med halvanden times mellemrum, at den går i udbrud.

At se gejseren skyde enorme vandmængder 30 til 55 meter op i luften, er dog hele ventetiden værd. Oplevelsen kan ikke retfærdiggøres med ord. Se det!

Der står en bison i vejen på vejen

Vi tjekker ind på lodgen og drager ud for at opleve Haiden Valley, hvor en del af nationalparkens knap 5000 bisoner oftest hænger ud. Vi når dog ikke synderligt langt, da flere bisoner går rundt midt på vejen, og du ikke må dytte af dem.

Men det er nu også en sjov oplevelse, når de kommer helt tæt på bilen og næsten stikker hovedet ind af vinduet for at hilse på.

Yellowstones svar på Grand Canyon

Dagen efter starter vi med at tage ud til Yellowstones svar på Grand Canyon, der ligger i gåafstand fra lodgen. Det er parkens dybeste kløft og største vandfald, men den er ej at forveksle med den berømte kløft i Arizona. Det er dog stadig et imponerende syn, og på en solrig dag kommer kameraet til sin fulde ret.

Oplev Mammoth Hot Springs i Yellowstone National Park

Kalkstensterrasser, bisoner og bjørne

Vi kører rundt i den nordlige del af Yellowstone National Park om eftermiddagen, der bl.a. byder på det mærkværdige naturfænomen Mammoth Hot Springs. En slags varme kilder, der skaber kalkstensterrasser i en pallette af hvide, gule og brune nuancer.

Senere ser vi Lamar Valley, hvor vi møder flere bisoner. Oplever elge, der slås om kvindernes gunst. Brune og sorte bjørne på udkig efter bær i skovens krat. Og en sneræv, der næsten lyser op i landskabet. Vi kigger også efter grizzlybjørne og ulve, men dem skal man være mere heldig for at opleve.

Et slaraffenland for natur og dyreentusiaster

Grand Teton National Park og Yellowstone National Park er et slaraffenland for natur- og dyreentusiaster. Det hele er så smukt, og der et utal af unikke naturfænomener. Men det er også en rejse for dig, der gerne vil helt ned i gear. For når en flok bisoner står midt på vejen, kan du ikke gøre andet end vente på, at de flytter sig og nyde oplevelsen. Det er deres habitat, og du er gæst.

Vil du opleve mere af det nordlige USA? Så fortsæt eksempelvis dit kør-selv-eventyr til Mt. Rushmore og Devils Tower som på rejsen USA on the Rocks!

David Rosborg Larsen

David har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser i 17 år. I dag er han ekspert i USA og Canada, men har tidligere også rådgivet inden for Stillehavet og Asien. På rejser kan David blive ved med at glædes og begejstres over den fantastiske service, man får på luksushoteller verden over. Men det er oftest de oplevelser, der ikke har været planlagt, som har efterladt størst indtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS