Skip to main content

Podcast: Jeg stod ansigt til ansigt med en bjerggorilla

Jeg er i tæt regnskov i Rwanda. Bjerggorillaen kommer helt hen til mig. Den er kun en meter væk! OK, måske tre. Men det føles som en. Den snuser til mig. Jeg ved, jeg ikke skal se den i øjnene. Men de er altså lige så blide som en labradors. De sidder bare på et muskelbundt uden lige.

Fortalt af Klaus Nolsøe – tidligere rejserådgiver i Nyhavn Rejser

Få en forsmag på Klaus’ historie fra Rwanda her og hør om flere øjeblikke af guld i Afrika på spændende podcast med Nyhavn Rejsers Afrikaeksperter, antropolog Thea Skaanes og dyretekniker Michael O. Jørgensen.

Fedt, jeg får den største familie!

Det hele starter tidligt om morgenen ved indgangen til Parc National de Volcans i Rwanda. Jeg og de andre gæster bliver set an af guiderne. Hvem er mest fit? Det er åbenbart bl.a. mig, så jeg får lov at besøge den største af parkens 11 familier af bjerggorillaer, Zusa-familien. De er nemlig længst væk.

Spænding i hele kroppen

Turen dertil er smuk gennem frodige vulkanske landskaber, men helt ærligt, jeg ser det næsten ikke. Hele kroppen sitrer af spænding og forventning. Jeg har glædet mig til det her i årevis. Samtidig kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan det vil være at stå ansigt til ansigt med en bjerggorilla, når det endelig sker.

Alle sanser i alarmberedskab

Vi går flere timer. Ofte hugger guiderne sig vej med macheter. Vi skal finde stedet, hvor familien Zusa sov i nat. Herfra følger vi deres spor. Alle sanser er i alarmberedskab. Knækkede grene og nedtrampet vegetation sladrer om deres vej. Og så … lyt … vi kan høre dem! Nu sker det.

Mødet. Forløsningen. Øjeblikket af guld!

Så kommer øjeblikket, jeg har ventet på og glædet mig til. Mødet med bjerggorillaerne. De er 48 individer i familien Zusa. Bl.a. 3 fuldt udvoksede silverbacks. Det er usædvanligt. I det sekund, vi ser dem, starter stopuret. Vi har en time. Ikke mere. Kameraet får lov at være fremme den halve time. Jeg skal ikke risikere kun at se de fantastiske dyr gennem en søger. Det er alligevel svært at fotografere i mørk regnskov.

Vi betragter dem. Går rundt med dem som en del af familien. Hunner passer de mindste, og de lidt større leger. Hannerne tjekker os ud. Fortæller, hvem der bestemmer, men vi er velkomne.

Det er lige her, den ene han kommer helt tæt på mig. Snuser ud i luften. Ser på mig. Accepterer mig. Alt står stille. For vildt!!

Et fredeligt dyr – og dog!

Det er svært ikke at se ham i øjnene for længe. Jeg føler jo, det er et fredeligt dyr. Men det er også et pansret muskelbundt. En drøm af et udseende for en Hollywood-instruktør, der har brug for et uhyre. Lidt efter ser vi kræfterne få frit spil i junglen. Bjerggorillaerne hærger hæmningsløst og knækker grene overalt. Hvorfor? Det virker uden mening, men naturen har som regel en forklaring på alt.

Hør podcast om øjeblikke af guld i Afrika

For mig var mødet med bjerggorillaerne og den store han et af de største øjeblikke, jeg har oplevet på mine rejser.

Sekundet, jeg aldrig glemmer. Det, jeg for altid vil mærke i mellemgulvet og helt ind i hjertet.

Hør hele historien og meget mere på Nyhavn Rejsers podcast “Øjeblikke af guld i Afrika”. Her er jeg i studiet med min kollega Matthias,  antropolog Thea Skaanes og dyretekniker Michael O. Jørgensen. Download podcasten og hør om vores møder med Afrikas truede folk, den store migration og mere om bjerggorillaerne.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS