Skip to main content

Med kajak til Phang Nga-bugtens hemmelige grotter og laguner

Efter et par dage med luksusliv og forkælelse på et af Phukets bedste resorts The Slate 5*, er jeg helt og aldeles ladet op til dagens eventyr.

Turen går med privat longtailbåd til Phang Nga-bugten med sine dramatiske kalkstensklipper, der troner op af havet – som var de samlet op af en kæmpe og med ét kast spredt ud over hele bugten. Flere af klipperne gemmer på drypstensgrotter og uberørte laguner, og det er dem, vi i dag skal udforske til fods og med kajak.

Jeg havde dog ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, hvad der rent faktisk venter forude!

Med longtailbåd og kajak i Phang Nga-bugten

Vægge som glimtende diamanter

Vi har ikke sejlet længe, før den første grotteåbning kommer til syne, og så er det ellers i vandet med kajakken og os.

Langsomt glider vi ind i grottens mørke indre, hvis vægge glimter som tusindvis af diamanter i skæret fra vores lommelygter. Wow! Jeg må lige minde mig selv om, at man godt kan betragte naturen med lukket mund. Og lukket bliver den. Længere inde kan jeg nemlig skimte en virkelig lille åbning, som ifølge vores guide fører til en lagune. Og der skal vi ind!

AHA?! Tre personer og en kajak kan da umuligt komme igennem dér?

Drypstensgrotten set indefra

1, 2, 3 – TRÆK!

Men gennem det skal vi, og heldigvis åbenbarer et af naturens undere sig for os: tidevandet. På netop dette tidspunkt af dagen trækker vandet inde fra lagunen sig nemlig tilbage, så hullet bliver større.

Det er dog stadig så trangt, at vi må lægge os fladt ned i kajakken for at passe ind. Passe er dog så meget sagt, da vi hurtigt må sande, at der skal stærkere midler i brug, hvis vi skal komme videre. Mens guiden skubber hårdt fra med padlen på væggene og gisper: ”1, 2, 3 – TRÆK!”, graver vi fingrene ind i væggene og forsøger at trække os fremad.

Sådan gør vi et par gange uden at rykke os en millimeter.

Ud af mørket ind i lyset

I et sidste forsøg lukker vi lidt luft ud af kajakken. Og så. Endelig slipper grotten sit tag i os, og jeg mærker en følelse af lettelse sprede sig i kroppen. Nu forstår jeg, hvorfor vi lige har mast, hvad der svarer til en elefant gennem et musehul – for sikke et syn, der møder os.

Ensomme mangrovetræer spejler sig i det blågrønne vand under kajakken, og vild tropeskov vokser ud af kalkstensklipperne, der majestætisk strejker sig op mod solen.

Stilheden er intakt, og vi sidder med åben mund og polypper. Det her havde vi alligevel ikke forventet, da vi i morges drog af sted på eventyr!

Den første lagune, som bød os velkommen

Gennem klippens indre

Den enorme kalkstensklippe, som vi netop har forladt, viser sig at gemme på endnu en grotte. Det er dog for lavvandet til at sejle ind, så vi efterlader kajakken på en lille sandbanke, tænder lommelygterne og fortsætter til fods.

Mørket tager til, og vandet strømmer omkring benene på os. Så det er om at træde varsomt – og desuden passe godt på ikke at støde sit hoved på grottens loft.

Adrenalinen pumper i blodet

Jeg har aldrig prøvet noget lignende: Adrenalinen pumper i mit blod, og mørket gør det let at lade tankerne vandre. Mon der lever vilde dyr i grotten? Hvor langt skal vi gå? Skal vi gennem flere trange steder?

Men det hele går selvfølgelig fint. Guiden har været her mange gange før og fortæller, hvis vi eksempelvis skal dukke os lidt ekstra …

Uberørt lagune i Phang Nga-bugten

Langt fra turister og selfiestænger

Knap hundrede meter inde i grotten kan vi atter rette os op og se lyset, der fører til lagunen. Det er en noget anden oplevelse, som venter os her. Alt vandet har trukket sig tilbage, så lagunens mangrovetræer står med blottede rødder, mens dyndspringere hopper om fødderne på os – en slags spøjs fisk med forben. Kønne er de ikke … det er lagunen til gengæld!

På vej til Phang Nga-bugten mødte vi flere turistbåde. Men her er vi helt alene. Langt fra turister og selfiestænger. En oplevelse, der kun kan lade sig gøre, fordi vi er taget af sted med en privat longtailbåd og guide. Jeg føler mig heldig!

Alene på en øde sandstrand

Tilbage på båden læner vi os tilbage og nyder solens varme, der tørrer vores ret så våde shorts. Vi sejler forbi James Bond Island, der er propfyldt med turister – videre mod et fredfyldt spot i Phang Nga-bugten.

Ved en lille, øde strand kaster vi anker. Her er ikke en sjæl i miles omkreds – sådan ser det i hvert fald ud. Mens vi sidder i det lune sand og stirrer os blinde på den magiske solnedgang, der folder sig ud for øjnene af os, får vi dog besøg. En nysgerrig makakabe betragter os først lidt på afstand. Så tættere på. Op i træerne til den til sidst sidder lige over os og stirrer ned. Hej lille ven!

Magisk solnedgang på havet

Vi fortsætter ud på havet, hvor guiden har sørget for aftensmad. Og så endda akkompagneret af en udsigt uden lige: Solen farver himlen i de smukkeste orange og pink nuancer, mens den langsomt går ned bag klipper og bjerge, der nu ligger som sorte skygger i bugten. Det er som taget ud af et eventyr. Jeg sidder nærmest bare og venter på, at en stor drage spreder sine vinger ud og letter bag bjergene.

Vores dag har været helt og aldeles unik. Det vil oplevelsen også være for dig, da eksempelvis grotte- og lagunebesøg afhænger af vind og vejr.

Vi har kun oplevet en snert af, hvad Phang Nga-bugten gemmer på. Og jeg skal stensikkert tilbage!

Klik på galleriet for at forstørre billederne

TIP: Kombiner Phang Nga-bugten med The Slate

Hvis du ligesom os søger de bedste resorts, kan jeg varmt anbefale The Slate 5*.

Her vågner du op til havets brusen fra den smukke Nai Yang Beach og begiver dig i et roligt tempo op til brunchbuffeten i restaurant Tin Mine, hvor dagens første store beslutninger skal træffes: Skal du have pandekager eller vafler? Appelsinjuice eller rødebedejuice med ingefær? Spejlæg eller smilende æg?

Senere slapper du af ved en af de tre pools, slentrer måske en tur i strandkanten eller forkæler dig selv med et besøg i spaen. Henad dagen melder sulten sikkert også sin ankomst igen – hvilken af de ni restauranter skal du vælge?

Lad mig sige det lige ud: De kulinariske oplevelser på The Slate er et kapitel for sig – ligeså er indretningen – men det er en helt anden historie …

Anne Sparresø Merklin

Anne Sparresø Merklin (f. 1990) har arbejdet hos Nyhavn Rejser siden 2017. Hun har oplevet meget af Europa, udforsket Sydafrika på hesteryg og mærket magien strømme flere steder i Asien. Det er især natur- og dyreoplevelser, der trækker. Men luksus er også højt på listen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS