Skip to main content
Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

På cykel gennem det californiske vinland

Jeg ejer ikke en cykel. Faktisk har jeg stort set ikke siddet på en cykel de sidste 25 år. Så det er med lige dele spænding og skræk, jeg ser frem til mit fire dages cykeleventyr fra Santa Rosa til Sonoma i Californien.

Fire dage med vinsmagning på lokale vingårde, afvekslende landskaber klædt i efterårsfarver, hyggelige småbyer – og cykling.

Guderne hjælpe mig.

 Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Dag 1: Fra San Francisco til Healdsburg

Den første del af min rejse tilbringer jeg i San Francisco, hvor jeg bl.a. når at komme på en foodie-tour ad snørklede afveje til etniske delis og cocktailbarer. Den forestående cykeltur lurer som en mørk sky i horisonten, tung og truende som vejrudsigten, der lover regn over vinlandet de kommende dage. Som om cyklingen alene ikke var udfordring nok.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Afhentning af privat chauffør

Da den første cykeldag endelig oprinder, bliver jeg afhentet på mit hotel af en chauffør i mørkt jakkesæt og slips. Han gelejder mig ind i en stor amerikanerbil og sætter mig af ved en cykelforretning i et søndagsøde industriområde i Santa Rosa.

Gulp.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

En pedal er vel en pedal?

Ud over mig selv og cykelguiden skal et ægtepar fra Long Island med på turen, og under høflig småsnak går vi i gang med at udvælge vores udstyr. Mine ønsker og behov har jeg oplyst hjemmefra gennem et spørgeskema, der ikke gjorde noget for at kurere mine kolde fødder.

Medbringer du egne pedaler? Egen sadel? Hjelm? Sko? Trikot? Jøsses, jeg ejer ikke en gang en cykel, og en pedal er vel en pedal!

Selv jeg kan dog se, at forretningen er yderst velekviperet med cykler i alle former og størrelser. Jeg selv bliver tildelt en elcykel, der bliver skruet og justeret på, indtil den passer til min højde og drøjde.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Det er ikke så tosset

Med den obligatoriske hjelm på plads ruller vi af sted i følgebilen, indtil vi er i åbent terræn og kan sadle op.

Efter de første tråd i pedalerne kan jeg ikke lade være med at smile. Det er faktisk slet ikke så tosset. Luften er mild, himlen er høj, ruten mellem vinmarkerne er billedskøn, og vingårdene byder os velkommen med liflige smagsprøver.

Sidst på eftermiddagen når vi den charmerende, lille by Healdsburg, der ligger midt i vinlandet, og checker ind på det hotel, vi skal overnatte på de næste to nætter.

Dag 2: Omkring Healdsburg

Jeg vågner op til regnvejr. Vejrudsigten har holdt stik. Dagen er grå, himlen er tung, benene er trætte, men humøret er overraskende højt. I går var en god dag, og min cykelskræk er komplet stedt til hvile.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Efter morgenmaden holder følgebilen klar til at tage os rundt til vingårdene uden for Healdsburg. Regnen bare fortsætter og fortsætter, og vi når slet ikke op på cyklen den dag.

Could I revisit this one, please

I stedet har vi ekstra god tid på de 4-5 mindre og mellemstore vingårde, som dagens rute fører os forbi. Ingen af producenterne kan findes på hylderne i de danske supermarkeder. De sælger udelukkende fra egen butik og i mindre omfang til restauranter og leverandører i lokalområdet.

Vi får valget mellem røde eller hvide vine eller et blandet sortiment. Smagsprøverne er små, der er jo mange vine, vi skal igennem. Men vi lærer et vigtigt, nyt ord: “Revisit.”

Én gang til, tak. Den frase får vi anvendt nogle gange.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Efterår i vinlandet

Trods regnen er efteråret den perfekte årstid at opleve vinlandet i Californien på. Høsten er netop overstået, og vinmarkerne, nu lettet for deres tunge frugt, er klædt i en eksplosion af efterårsfarver: Gult, grønt og rødt i alle nuancer og i alle retninger.

Vores cykelguide er ikke blot cykelentusiast, men også vinkender med solide rødder i lokalområdet, og jeg bliver klogere på både vin, lokalliv og cykling, mens vinmarkerne stille glider forbi på vej tilbage mod Healdsburg.

Dag 3: Fra Healdsburg til Bodega Bay

Denne dag går turen fra Healdsburg ud mod kysten. Landskabet skifter langsomt omkring os. Vinmarkerne erstattes med åbne, golde områder beklædt med det stride, gyldne græs, der har givet Californien tilnavnet “The Golden State”.

Undervejs smager vi mere vin, og følgebilen får ny funktion som vinlager for de flasker, som vi ikke kan lade være med at investere i undervejs.

Lodge ved vandet

Ud på eftermiddagen ankommer vi til Bodega Bay, hvor vi skal blive natten over i en lille lodge ved vandet. Det er endnu et billedskønt landskab stejle klippeskråninger og spredte sandstykker beklædt med dovne søløver.

Nye venner

Det er en forunderligt intim oplevelse at motionere og drikke vin sammen med fremmede mennesker.

Det er umuligt ikke at komme ret tæt ind på livet af hinanden – særligt, når resten af selskabet er så åbenhjertige, som amerikanere er flest.

Der er ikke mange aspekter af Hr. og Fru Long Islands livshistorie, som jeg ikke bliver delagtiggjort i, lige fra mandens tjeneste i Vietnam til søsterens stofmisbrug og efterfølgende rehab. Det er lige så surrealistisk, som det er underholdende.

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Dag 4: Fra Bodega Bay til Sonoma

Det er den sidste dag på cyklen, og jeg føler en snert af vemod ved tanken om den forestående separation fra mit nye køretøj og de sorgløse dage på landevejen. Hvem skulle have troet det for fire dage siden?

Vi kører nordpå langs med kysten og derpå ind i landet til Sebastopol i Sonoma County. Jeg nyder gensynet med de frodige og kulørte vinmarker efter mødet med kystens mere barske natur.

 Knut på cykeltur i Sonoma, Californien

Afsked i Sonoma

Til sidst når vi uundgåeligt frem til Sonoma, og her sidder jeg af og tager afsked med Hr. og Fru Long Island. De har to dage på cyklen endnu. Jeg er næsten misundelig over, at jeg ikke skal med.

Så griner jeg lidt af mig selv.

Tænk, at en gammel cykelfornægter som jeg har kunnet omvendes så let af en elcykel og rigelige mængder californisk vin.

Musklerne værker. Jeg vidste slet ikke, at jeg havde de muskler. Det er nok alligevel meget godt, at transporten er med bil herfra.

Næste stop er Yosemite. Og vejrudsigten lover mere regn.

Knut Svindland

Knut Svindland (f. 1963) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2014 og er ekspert i Thailand, Malaysia, Mexico og Mellemøsten. Naturoplevelser og besøg på autentiske, lokale restauranter indgår altid på Knuts rejser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS