Skip to main content

Når ildsjælen tager over

Jeg er vild med ildsjæle. Personer, der mod alle odds – og ofte også imod enhver logik – investerer alle deres kræfter, al deres energi, deres håb, drømme og økonomiske formåen i et projekt, fordi de helt enkelt ikke kan lade være.

På dine rejser kan du møde ildsjæle, der har valgt at realisere deres drømme de forunderligste steder. Nogle af dem med succes – andre uden – men alle med en dyb og inspirerende stolthed over, at de har gjort forsøget.

Læs om nogle af dem her.

Eventyreren, der for vild i regnskoven

Det lyder som en historie fra de victorianske opdagelserejsendes tid. Men 1990’erne var lige om hjørnet, da schweizeren Arnold Ammeter vandrede rundt i Amazonas-regnskoven i Ecuador for at finde et sted, han kunne realisere sin drøm om at etablere en junglelodge midt i det ældgamle indianerland.

Fra sump til succes

Arnold var i vildrede, indtil en lokal indianer guidede ham gennem et sumpområde til Pilchicocha-søen dybt inde i regnskoven. På trods af stedets ufremkommelighed så Arnold straks potentialet. Her kunne han gøre sin vision om en autentisk junglelodge til virkelighed.

Gå i Arnolds fodspor

Nu, 25 år senere, er Sacha Lodge vokset fra sine første seks værelser til 26, og du kan – bogstaveligt talt – gå i Arnolds fodspor gennem regnskoven ad den gangsti, der er opført der, hvor han første gang blev ført gennem sumpen. Det er en af de få forandringer, der er sket, siden Sacha Lodge blev grundlagt. Ellers er regnskoven prævis så vild og utæmmet, som da Arnold først oplevede den. Welcome to the jungle.

Gensyn med Alperne

Canada finder vi en anden schweizisk ildsjæl. Jack Kobelt blev dog født i Canada, men gennemførte størstedelen af sin skolegang i alpelandet, inden han vendte tilbage til sin fødestavn. De glade barndomsminder tog han med sig, og det var netop savnet af de schweiziske alper, der i 2000 fik ham til at opkøbe et stykke land ned til Hallamore Lake i British Columbia.

Området med de bløde bakker, høje nåletræer og den spejlblanke sø mindede Jack så meget om hans barndomsland, at han valgte at renovere den gamle landejendom på stedet og indrette den som sit sommerhus.

Fra sommerhus til resort

I dag er sommerhuset udvidet med 29 gæstehytter i ægte schweizisk alpestil, og Alpine Meadows Resort tiltrækker hvert år besøgende fra nær og fjern. Ikke nær så mange, som man måske kunne ønske sig ud fra et rent investeringsmæssigt synspunkt. Men for Jack var det aldrig det økonomiske afkast, der var målet.

“Her var for dejligt til, at vi kunne holde det for os selv,” lyder forklaringen.

Glæden betyder mest

Og dejligt, det er der på Alpine Meadows Resort. Med kun en times kørsel til Wells Gray Provincial Park er naturen vild og frodig. De rummelige alpehytter er et hit for børnefamilier, og det er bade- og sejlturene på søen også. Her hersker en hjertevarm, glad stemning, og dét er et afkast, der giver mening.

Jagten på den perfekte bølge

Der er foodies, der rejser verden rundt på jagt efter nye opskrifter og råvarer. Og så er der surfere, der gennemtrawler strand efter strand i jagten på den perfekte bølge.

Den fandt Claude og Petra Graves på den lille ø Sumba i Indonesien i 1988. Og ligesom Jack Kobelt i Canada erkendte de straks, at her var et sted, der var for vidunderligt til, at de kunne holde det for sig selv. Bølgen fik navnet Occy’s Left, og resortet Nihiwatu blev opført lige der, hvor bølgen slår ind mod stranden.

Beskedenhed og generøsitet

For Claude og Petra var ønsket om at bevare autenciteten på Sumba den største drivkraft. Bygningerne er individuelt anlagt ud fra jordbundsforhold og vegetation. Kun 10 personer må surfe på Occy’s Left om dagen. De ansatte på resortet er lokale, og overskuddet fra Nihiwatu går ubeskåret til udviklingsprojekter i landsbyerne på Sumba. Masseturisme? Nejtak. Det skal bare kunne løbe rundt.

Verdens bedste hotel

Og det gør det. Kombinationen af beskedenhed og generøsitet har mod alle odds gjort Nihiwatu til en bragende succes. I en sådan grad, at rejsemagasinet Travel + Leisure kårede resortet til verdens bedste i 2016. Ikke på grund af fancy faciliteter eller avanceret fusionscuisine, men fordi det er umuligt at forblive uberørt af den åbenlyse passion på – og til – stedet.

Luksusrevolutionen på Maldiverne

Det var den samme passion, der i 1995 drev Eva og Sonu Shivdasani – fra hhv. Sverige og Indien – til den lille ø Kunfunadhoo i 1995 med en fælles drøm om at gøre op med Maldivernes ekstravagante luksusresorts og i stedet skabe et nyt luksuskoncept, hvor omdrejningspunktet var enkelhed, bæredygtighed og social ansvarlighed.

Som ringe i vandet

Det var et modigt sats, men Eva og Sonus tanker om en enklere verden gav genklang. Parrets første resort, Soneva Fushi, blev det forbillede, som utallige luksusresorts efterfølgende er modelleret efter.

Med ét blev luksus lig med isolation og respekt for omgivelserne.

Og i en travl hverdag er det da også svært at forestille sig en større luksus end at kunne sparke skoene af, slukke for telefonen og lade sig forkæle med god samvittighed.

No News – No Shoes

Under overskriften “No News – No Shoes” er det præcis, hvad du kan vente dig af et af Sonevas resorts, hvad enten du besøger arnestedet Soneva Fushi, Soneva Kiri på Koh Kood i Thailand eller Soneva Jani på Maldiverne. Begge er tilkommet senere og har løftet konceptet til helt nye højder. Og alle vi andre følger spændt med i, hvad Eva og Sonu finder på næste gang.

Maria Hvid Kargaard

Maria Hvid Kargaard (f. 1983) er web manager og har været hos Nyhavn Rejser siden 2016. Maria har primært rejst i Europa og Mellemøsten og researcher bestandigt nye destinationer, der skal besøges. Når hun ikke er i poolen med familien, går Maria på opdagelse i den lokale historie og gastronomi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS