Skip to main content
Komodovaran på Komodo Island i Indonesien

Podcast: Når dragen vågner på Komodo

Bløde bjerge knejser over den sarte, lyserøde sandstrand, der markerer grænselinjen mellem land og vand. Øen er som taget ud af en dinosaurfilm. Det er dens beboere også. Men endnu har ingen vist sig, og middagsheden begynder at tære på os.

Få en forsmag på Mettes møde med de dragelignende komodovaraner på Komodo her. Og lyt til flere spændende øjeblikke af guld i Asien på Nyhavn Rejsers podcast, som tager dig med til Malaysias multikulturelle byliv i George Town og helt til toppen af Sigiriya-klippen på Sri Lanka.

Komodovaran på Komodo Island i Indonesien

Det første møde med dragerne

Endelig stopper guiden pludseligt op. Han behøver ikke at sige noget, vi spotter instinktivt den enorme, skællede skikkelse, der gemmer sig i krattet. Et øjeblik ånder vi lettet op. Han ligger helt stille og sover. Faren er drevet over. For nu.

Så spiller den kløvede tunge vejrende imod os.

En perlerække af paradisøer

I flyet på vej til Komodo begynder det at gå op for os, at det er noget af en ekspedition, vi har vovet os ud på. Vi flyver lavt henover gådefulde bjerge og døsige vulkaner og fede striber af blåt, blåt vand, der holder perlekæden af småøer adskilt.

Her vil vi løbet af de kommende dage opleve noget af Asiens mest spektakulære snorkling med legesyge delfiner, søde havskildpadder og elegante djævlerokker.

Men lige nu er det landdyrene, der optager mine tanker. De sagnomspundne komodovaraner, som er omdrejningspunktet for hele vores færd.

Komodovaran på Komodo Island i Indonesien

Virkelighedens fabeldyr

Kønne er de ikke. Det vil de fleste nok være enige i. Nogle finder dem ligefrem afskyvækkende. Men der er alligevel en særegen aura over det dragelignende væsen, som menes at være den sidste efterkommer af hårdføre fortidsøgler, der på uforklarlig vis har formået at overleve millioner af års klimaforandringer.

Komodo Island i Indonesien

Komodovaran på Komodo Island i Indonesien

Det gyser godt

Vi møder dem på Komodo, øen, der har givet varanerne deres navn. Hovedet fejer lavt henover jorden, mens varanen plirrer med tungen for at opfange smage og dufte, der skal veje op for dens begrænsede syn og hørelse.

Med sine tre meter og en kampvægt som en voksen mands er han ikke en fyr, som man har lyst til at møde alene i en mørk gyde.

Heldigvis har vi en professionel naturguide med os, og vi er hele tiden på sikker afstand. Men det gyser alligevel lidt. På den gode måde.

Krydstogt til Rinca og Komodo

På vores tredages krydstogt sejler vi med et privat skib fra øen Flores til bl.a. Rinca og Komodo, hvor varanerne lever frit. Mødet med varanerne gør stort indtryk, men det er alligevel som om, at det stille og roligt blegner i takt med, at vores tredages krydstogt tager fart.

Her er ganske simpelt for mange andre indtryk at konkurrere med.

Meget mere end varaner

Snorklingen ved den idylliske strand, hvor sand og vand er farvet lyserødt af døde koraller.

Synet af gigantiske djævlerokker, der springer op af vandet foran skibet, mens hvalerne pruster gejsere i baggrunden. De tusindvis af flyvende hunde, der fistrer over vores hoveder i solnedgangen. Og selvfølgelig de lange, fredfyldte vandreture gennem knæhøjt, stridt græs, forbi trivsomme mangrover og ranke træer, der knejser mod de allestedsnærværende vulkaner.

I Indonesien skal du blot placere det ene ben foran det andet, så kommer oplevelserne helt af sig selv. Oplevelserne og begejstringen.

Hør podcast om øjeblikke af guld i Asien

Hør hele historien om Mettes møde med komodovaranerne på Nyhavn Rejsers spændende podcast ”Øjeblikke af guld i Asien”, hvor du også kan komme med til Malaysias George Town og 1200 trappetrin op til toppen af Sigiriya-klippen på Sri Lanka. Her er jeg i studiet med min kollega Maja, dyretekniker med natur som speciale Michael O. Jørgensen og antropolog på Aalborg Universitet Christian Franklin Svensson.

Mette Sikla Nielsen

Mette Sikla Nielsen (f. 1973) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2005 og er specialist i det sydøstlige Asien, som hun gerne besøger flere gange årligt. Hun rejser meget med familien, og der skal altid være ét stort "once in a lifetime moment" på ferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS