Skip to main content
Med familien gennem Phong Nha’s sorte grotter

Med familien gennem Phong Nha’s sorte grotter

Jeg stirrer på den lille åbning i bjergmassivet, som guiden peger på. Derind? Det kan han da ikke mene alvorligt! Hullet er kulsort, kun en meters penge i diameter, og beklædt med skarpe klipper. Det er umuligt at se, hvad der venter på den anden side.

Min familie og jeg kigger skeptisk på hinanden og på den tætte jungle. Den er lige så fremmedartet som de mørke klippemassiver, men føles stadig mere trygt end det lille, forrevne hul.

Jeg ser tilbage mod guiden for at protestere igen. Men han er allerede opslugt af mørket.

Phong Nha Nationalpark

Ekspedition til landkortets blanke plet

Grotterne i Phong Nha Nationalpark i det centrale Vietnam har længe været almindeligt kendt. De lokale har søgt ly her i årtusinder, og under Vietnamkrigen blev de flittigt brugt som gemmested af Ho Chi Minhs guerillasoldater.

Alligevel er de kilometerlange systemer relativt uudforskede.

Så sent som i 2009 førte en ekspedition til kortlægningen af, hvad der viste sig at være verdens største grotte, og der bliver konstant lokaliseret nye.

De grotter, som jeg skal besøge sammen med min familie, er først opdaget for et par år siden.

På cykeltur i Phong Nha Nationalpark

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Rismarker og underjordiske floder

Den første dag udforsker vi Phong Nha Nationalpark med cykel og båd. Vi kører gennem små, uberørte landsbyer og de grønneste rismarker. Græssende køer løfter dovent hovedet for at se os an. Legende børn stopper op for at sige hej.

Nogle timer senere når vi Son-floden, der udspringer et ukendt sted dybt inde i den enorme Phong Nha-grotte, som har givet nationalparken sit navn. Her sejler vi ind, omgivet af de utroligste drypsten og klippeformationer, der bliver helt levende i det aftagende lys.

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Kaldet fra bjergene

Efter en tiltrængt nattesøvn på et lokalt guesthouse fortsætter vi til fods gennem de skønneste landskaber med rismarker og jungle til alle sider. Blikket bliver konstant draget mod det kuperede terræn i horisonten. Hvilke hemmeligheder gemmer de tusindårige bjerge ikke på? Hvilke historier ville de ikke kunne fortælle?

Vi må vade igennem en flod for at nå frem. Det kræver et øjebliks overvindelse. Men inden dagen er omme, krydser vi floder og søer som det selvfølgeligste i verden og kan ikke forstå, hvad der fik os til at tøve i første omgang.

Ind i mørket

Inde i grotterne er mørket totalt. Kun en pandelygte hjælper os på vej. Lyskeglen danser over rå klipper og urgamle drypsten, der hænger i smukke, skrøbelige tapper fra klippeloftet.

I to dage vandrer vi fra grotte til grotte og kryber, kravler og klamrer os gennem mørket med hjertet helt oppe i halsen.

Vi svømmer gennem underjordiske søer, musestille for ikke at forstyrre drypstenene, der er skjult under den sorte overflade. Vi manøvrerer gennem smalle sprækker, forbi stejle kanter og over bundløse dyb. Og for hvert skridt bliver adrenalinsuset og begejstringen bare større og større.

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Overnatning i junglen

Den anden nat slår vi vores telte op inde i en af de større grotter, midt inde i junglen og milevidt fra alt, hvad der er velkendt. Guiderne står for aftensmaden, mens vi plukker friske stjernefrugter til dessert. Børnene bader i den klare, rene bjergsø, mens min kone og jeg nyder aftenkaffen på et klippefremspring.

Så falder mørket på, og de tusinder af syngende frøer falder til ro, mens vi taler om, hvor stor og forunderlig verden er, og hvor heldige vi er, at vi får lov at opleve den.

Med familien gennem Phong Nha's sorte grotter

Tag børnene med!

Trekkingturen i Phong Nha er krævende, men større børn kan sagtens følge med. Mine døtre på 12 og 13 år var noget skeptiske til at begynde med. Have grimt trekkingtøj på? Sove i junglen? Blive beskidte? Og våde?

Men turen blev feriens absolutte højdepunkt. De fysiske strabadser og de enestående naturoplevelser er en fantastisk måde at bringe familien sammen på.

Lars Ypkendanz

Lars Ypkendanz (f. 1972) har været økonomidirektør hos Nyhavn Rejser i otte år. Lars har rejst i store dele af verden, men især mødet med Australien har gjort et uudsletteligt udtryk. På Lars’ rejser spiller aktive oplevelser, den lokale kultur og afslapning en stor rolle, og turen rundes helst af med lidt badeferie og dykning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS