Skip to main content

Kayin – det uberørte Burma

Jeg skulle bruge et par minutter, da jeg blev spurgt om, hvilken oplevelse der var den mest uundværlige i Burma.

Hvordan vælger man mellem så mange fascinerende steder, templer, mennesker og naturscenerier? Jeg tænkte mig godt om. Hvilken oplevelse ville jeg aldrig have været foruden?

Selvfølgelig. Det var den uberørte Kayin-stat. Det var så smukt, og jeg mødte de dejligste mennesker! Nu skal du høre.

 

Med jolle og tuk tuk

Jeg er i delstaten Kayin i det sydlige Burma på vej fra Yangon til Mon-staten. Vi sejler på Thanlwin River i en lille, privat robåd. Båden er overdækket med et silkelignende stof, så solens stærke stråler ikke rammer min veninde og jeg. Vi gør vores første stop ved en lille landsby ved navn U Na Auk Village. En slidt, men meget charmerende tuk tuk tager imod os. Den er præcis, som jeg havde forestillet mig.

U Na Auk Village

Vi bliver kørt gennem landsbyen, og jeg bliver hurtig betaget af den idylliske og autentiske atmosfære. Min krop er spændt, der er allerede noget helt særligt over turen. Så mange indtryk på så kort tid. Godt, jeg fik en god nattesøvn i går! Mine øjne prøver at følge med. Lidt fart er der alligevel på tuk tuk’en, men det er faktisk helt okay.

En dejlig, lun brise omfavner os, og meget detaljerede og smukke træudskæringer møder vores blikke overalt. Der er en helt særlig ro omkring landsbyen. Okay! Det bliver nok ikke bedre herfra, tænker jeg. Men et eller andet siger mig også samtidigt, at jeg nok tager fejl.

Fiskerliv ved floden

Vi suger de mange indtryk til os og sejler lidt videre og går i land ved en lille fiskerlandsby, Pa Lin Village. Jeg tog fejl. Det kan godt blive bedre. Vi går langsomt rundt mellem de små, fine huse og indkøbssteder. Jeg nyder at se det lokale liv udfolde sig og føler mig meget velkommen.

Delstaten Kayin har kun været åben for turister siden 2012, og de nordlige og østlige dele er stadig lukket for udlændinge. De lokale er generte, nysgerrige og utroligt venlige på samme tid.

Friske kokosnødder

En lokal mand smiler i vores retning og begynder at kravle op i en palme. Jeg kan se, at han har gjort det før. Han begynder at række ud efter de kokosnødder, der hænger længst væk, og på en eller måde formår han at stå på jorden et kort sekund efter med en kokosnød i hver hånd – til os. Bare fordi han havde lyst. Ingen bagtanker eller forventninger om at tjene penge på turisterne.

Kalkstensklipper og rismarker

Vi vandrer videre, og på vores vej krydser vi den ene høje palme efter den anden, det er næsten som at vandre i junglen. Der er meget frodigt, og jeg har lyst til at fotografere hvert eneste gadehjørne, jeg passerer forbi. Kalkstensklipper, høje bjerge og rismarker er ikke til at komme udenom.

Enestående modtagelse

Kayin er langt fra så besøgt som de mere kendte steder ved Inle-søen, Bagan osv. Det er dog ikke ensbetydende med, at du ikke skal opleve disse steder også – det skal du i den grad. Men stemningen, naturen og ikke mindst lokalbefolkningen er fuldstændig enestående i Kayin. Jeg har rejst meget, men jeg er aldrig blevet taget så godt i mod på en så fin og ydmyg måde.

 

Maja Jeziorski Nielsen

Maja Jeziorski Nielsen (f. 1982) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2016 og er ekspert i Bali, Borneo og Malaysia, Thailand, Sri Lanka og Burma. På sine rejser jagter Maja de unikke naturscenarier og de autentiske møder med lokalbefolkningen.

Maja Jeziorski Nielsen

Maja Jeziorski Nielsen

Maja Jeziorski Nielsen (f. 1982) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2016 og er ekspert i Bali, Borneo og Malaysia, Thailand, Sri Lanka og Burma. På sine rejser jagter Maja de unikke naturscenarier og de autentiske møder med lokalbefolkningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS