Skip to main content
Markedet i San Juan Chamula

Healing og helgener i San Cristóbal

Jeg har oplevet meget, men aldrig en atmosfære som i kirken i San Juan Chamula i Chiapas-provinsen i Mexico. Det dufter af røgelse og fyrrenåle, og de lokale ofrer til Johannes Døberen lige ved siden af dig.

Fortalt af Claus Eriksen

Kirken i San Juan Chamula

Kirken i San Juan Chamula

Lokale piger i San Juan

Sammensmeltning af kulturer

Kirken i San Juan Chamula 10 km mod nordvest for San Cristóbal de las Casas er et af de mest enestående eksempler på sammensmeltning af traditioner fra den oprindelige maya-kultur og den katolske kirke.

Overalt i kirken brænder farverige lys. Der er en intens mumlen af bønner på den lokale maya-dialekt. Og luften er tyk af røg og røgelse. De lokale kommer til kirken fra bjergene og hele oplandet.

Blandt maya-guder og helgener

Langs væggene inde i kirken står udklædte træfigurer af deres helgener med Johannes Døberen som byens skytsengel. Indianerne beder til netop den maya-gud eller helgen, som er relevant for den sygdom eller det ønske, der er årsagen til deres besøg. Mange af figurerne bærer spejle, så den bedende kan se ind i sig selv.

Der er ingen kirkebænke, i stedet knæler de små grupper af lokale på gulvet, der er dækket af grønne fyrrenåle – og tomme sodavandsdåser. Mest Coca-Cola, der efterhånden har erstattet den lokale brændevin, poch, som ceremoniel drik.

Healing med æg og stearin

Curanderos (medicinmænd) stiller diagnoser for de syge og giver retningslinjer for helbredelse – f.eks. at tænde lys i specifikke farver, der sættes fast på gulvet med lidt smeltet stearin. Fjer og blomsterblade bliver spredt på gulvet mellem de knælende, og æg eller levende høns føres frem og tilbage over de syge som led i en healingproces.

Når medicinmanden vurderer, at ægget har optaget sygdommen fra den bedende, smadres det, og hønen får drejet halsen om.

En kirke (næsten) uden præst

Midt i hele dette utrolige scenarie går du ubemærket rundt. Hvis du prøver at se efter præsten, spejder du nok forgæves. Der er ikke brug for præster her. Og dog. Da byens skytsengel jo er Johannes Døberen, kommer der en præst til kirken én gang om måneden for at udføre dåbens sakramente.

Du er gæst

Det helt særlige ved kirken i San Juan Chamula er, at det ikke er noget, der opføres for dig og de andre turister. Det er ægte. Og du er gæst. Det forventes derfor, at du opfører dig derefter. Selv om du er omgivet af dit livs bedste fotomotiver, så lad kameraet blive i tasken. Eller endnu bedre i den aflåste bus uden for, så du ikke bliver fristet. Et foto kan trække energi ud af f.eks. en healingproces, og for mayaerne er alt energi.

Lad dig rive med

Lad også være med at pege, stirre eller tale. Lad dig i stedet bare opsluge af alle de spirituelle handlinger fra indianere og curanderos. Du kan købe fantastiske billeder uden for kirken, og jeg lover dig, at selv om du ikke må tage et eneste billede, vil San Juan Chamula stå knivskarpt på din nethinde resten af livet.

Mænd skal huske at tage solhatten af, mens kvinder skal dække sig mest muligt til.

San Juan Chamula i Mexico

San Juan Chamula i Mexico

San Juan Chamula i Mexico
På indkøb

Mayaernes højland

San Juan Chamula ligger i Chiapas-højlandet i det sydlige Mexico 2.200 meter over havets overflade. Området bebos af bl.a. 40-50.000 oprindelige mayaer, primært Tzotzil og Tzeltals. De har i århundreder kæmpet hårdt for at bevare deres særpræg og kulturarv. Tzotzil-mayaerne har deres eget sprog, og byen har den dag i dag en autonom status med eget politi og egne regler.

San Juan Chamula i Mexico

Nemt at komme til

Det nemmeste er at arrangere bus til San Juan Chamula som en del af din rejse hjemmefra. Men du kan også nemt komme til San Juan Chamula på egen hånd fra San Cristóbal de las Casas enten med taxa eller lokalbus. Du kan også ride dertil – der arrangeres mange ture lokalt.

Frans Bloms hus i San Juan Chamula i Mexico

Danske aner i San Cristóbal

Blandt de lokale turarrangører vil jeg anbefale dig at besøge Frans Bloms hus i San Cristóbal de las Casas. Frans Blom var en dansk arkæolog, der havde som mission at hjælpe de lokale indianere. Sammen med sin anden kone Gertrude Duby, en svejtsisk fotograf, købte han i 1950 et stort hus i byen, og det var i mange år et kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster.

I dag fungerer huset også som museum, og guiderne er lokale indianere, som kan give dig en helt særlig oplevelse og indsigt, mens du støtter arbejdet for indianernes forhold.

San Juan Chamula i Mexico

Videre mod Palenque

Når du så skal videre, kan du køre 127 km sydpå mod Palenque – i egen bil eller med bus – og gøre stop ved Agua Azul, der består af ca. 500 skønne vandfald, der vælter ud af regnskoven i endeløse kaskader og i fald fra tre til 30 meter. Her venter der helt nye – og helt anderledes – indtryk.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS