Skip to main content

Podcast: På bunden af havet omgivet af manta rays

I nattens tusmørke tager jeg mit dykkerudstyr på og gør mig klar. Jeg kan allerede forestille mig de store dyr, der svæver graciøst forbi i dybet. Så det nu. Jeg hopper i og dykker ned på havets bund, hvor jeg sætter mig med en sten i skødet. Klar til at opleve en natlig ballet med gigantiske manta rays i hovedrollen – på første parket!

Få en forsmag på Lars’ historie om at dykke med manta rays på Hawaii Big Island her, og hør om flere øjeblikke af guld i Nordamerika på Nyhavn Rejsers medrivende podcast med vores Nordamerika-eksperter samt forfatter Pia Tafdrup og dyretekniker Michael O. Jørgensen.

En planktonbuffet

Det hele startede for nogle år tilbage, da jeg var på et yacht cruise mellem Hawaiis smukke øer. Her fik jeg muligheden for at snorkle med manta rays på Hawaii Big Island. Havet ved denne ø har nemlig altid været ekstra rigt på plankton – en lækker buffet, som tiltrækker sultne manta rays.

Jeg lå i havoverfladen og betragtede de store havdyr, der svævede gennem vandet og slog saltomortaler under mig med deres meterbrede munde på vidst gab og deres finner bredt ud i et vingefang på op til 7 meter.

Det vil jeg også!

Men der var også noget andet, der fangede min opmærksomhed. Nede på havbunden sad flere dykkere og lyste med deres lommelygter op mod rokkerne. Tænk at sidde der, så tæt på, at du kunne røre dem, hvis du måtte – det er naturligvis strengt forbudt. Men der tænkte jeg: Det vil jeg også!

Ready, set, go

Der var bare et problem: Jeg havde intet dykkercertifikat. Et par år senere var jeg igen på Hawaii, og her tog jeg så mit dykkercertifikat på naboøen Maui. Endelig var vi klar til det ultimative dyk!

Vi sejlede ud på havet sidst på eftermiddagen, mens solen gik ned i det fjerne, og et par delfiner legesygt sprang rundt i vandet foran båden og fulgte os på vej. Der gik ikke lang tid før tusmørket meldte sin ankomst. Så kastede vi anker.

Klar til aftenens forestilling

Jeg begyndte mit dyk de ti meter ned til havbunden, hvor jeg satte mig til rette med en sten i skødet. På denne måde kunne jeg let sidde og lyse med min lommelygte mod havoverfladen, klar til aftenens forestilling. En masse tanker løb gennem hovedet på mig. Hvordan mon det ville blive? Hvornår mon den første manta ray ville gøre sin entré?

En magisk oplevelse på havets bund

Der gik heldigvis ikke lang tid. Og der var ikke bare én – der var mange! En efter en gled rokkerne gennem vandet og de tusindvis af små og store luftbobler, som steg op mod havoverfladen fra vores dykkermasker. Imponerende og letflydende væsener med et vingefang på op til 7 meter. Deres gab var vidt åbne, og de svævede uden om hinanden i en forunderlig koreografi, mens de igen og igen tog for sig af nattens planktonbuffet.

Et øjeblik af guld i havets dyb

Dykket var præcist den oplevelse jeg forventede. Og mere end det. At opleve så stort og sjældent et dyr, der endda er helt ufarligt, flyde forbi, mens du sidder og ser lige ind i dens vidt åbne gab. Det var et af de sjældne, store øjeblikke af guld, som jeg aldrig glemmer.

Podcast om øjeblikke af guld i Nordamerika

Hør den fulde historie om mit møde med Hawaiis manta rays på Nyhavn Rejsers podcast ”Øjeblikke af guld i Nordamerika”.

På podcasten fortæller min kollega Steen også om sin vidunderlige ridetur mellem bjergene i Canada, og du kan høre Pia Tafdrup læse op af sine digte om Nordamerika.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS