Skip to main content
Galapagos

Galápagos – hvor dyrene bestemmer

Da jeg går i land, ligger en familie dovne søløver og slikker sol på bænkene i havnen. Synet er så forbløffende, at jeg først i sidste sekund bemærker den store leguan, der blokerer broen foran mig.

Leguanen betragter mig med en opgivende mine. Tåbelige turist. Et øjeblik ser vi hinanden an.

Tøvende træder jeg til side, næsten som en undskyldning, så leguanen kan passere forbi. Jeg ser lidt forvirret efter den. Det er tydeligvis en helt anden verden, jeg er kommet til. En verden, hvor dyrene bestemmer.

Søløve, Galapagos

Bartolome Island, Galapagos

Galapagos

Galapagos

Rejsen til en anden planet

Et krydstogt mellem Galápagos-øerne er en rejse til et bizart parallelunivers, hvor der er vendt op og ned på verdensordenen.

På grund af deres afsondrede beliggenhed ud for Ecuadors kyst har øernes flora og fauna kunnet udvikle sig helt uden indvirkning fra udefrakommende kræfter, og resultatet er spektakulært.

Statist i en naturfilm

Da de aldrig er blevet jaget, har dyrene på Galapágos-øerne heller ikke lært, at menneskeracen kan være et dødeligt bekendtskab, og overalt betragter de dig med lige dele nysgerrighed og ligegyldighed.

Det er som at være statist i en naturfilm. Du er velkommen til at være til stede og se på, men derudover har du ikke noget at gøre her.

Bartolome Island, Galapagos

Pelikan, Galapagos

Galapagos

19 vidt forskellige øer

Selv om de ligger tæt sammen, er hver eneste Galápagos-ø helt sin egen. Nogle er ikke meget mere end klippeskær, mens andre er udsmykket med kegleformede vulkaner, der rager flere hundrede meter op i himlen.

De yngre øer er golde, klippefyldte og barske, mens de ældre er oversået med tæt, grøn bevoksning. Mange af øerne er ganske små, og et formiddags- eller eftermiddagsstop rækker fint til at lære dem at kende.

Vælg et lille krydstogtsskib, så du kan komme rundt til selv de mindste og mest afsondrede øer.

Tæt på enestående marineliv

Selv de helt små skibe kan ikke lægge til land ved alle øer. Visse steder må du springe i vandet fra båden og vade det sidste stykke ind til kysten.

Det er en gylden mulighed for at udforske det utrolige marineliv, som du også kommer helt tæt på, når skibet gør snorklestop undervejs.

Leg tagfat med en søløve

De vekslende havstrømme giver optimale levevilkår for dyr og fisk, der normalt ikke kan leve i samme område. Sæler, søløver, delfiner, havskildpadder, myriader af fisk og sågar hammerhajer i dybet langt under dig.

Især søløverne er nysgerrige og kan godt finde på legesygt at hive fat i dine svømmefødder for at få din opmærksomhed.

Søløver, Galapagos

Snorkling med delfiner på Galapagos

Galapagos

Lær at danse som en sule

Der er strenge begrænsninger for turismen på Galápagos, og du støder kun på få andre grupper. Til gengæld er der en forbløffende trængsel af dyr og ikke mindst fugle.

Du kan uforstyrret følge med i de blåfodede sulers pudsige parringsdans og se de 150 år gamle kæmpeskildpadder søge føde i deres eget adstadige tempo.

En overflod af tamme dyr og fugle

Nuttede Galápagos-pingviner, øglelignende leguaner, majestætiske albatrosser og pelikaner, farvestrålende flamingoer og pilende krabber.

Intet sted i verden findeds en lignende koncentration af endemiske arter, og eftersom hverken dyr eller fugle har nogle naturlige fjender at frygte, er de alle helt tamme.

Galapagos

Galapagos

Skildpadde, Galapagos

En verden i perfekt harmoni

Efterhånden som ekspeditionen tager fart, opstår der en helt særlig fællesskabsfølelse om bord. Overvældelsen, spændingen og begejstringen fylder så meget, at ingen kan holde det for sig selv. Og når krydstogtet når til vejs ende, er alle kede af at tage afsked.

Der er noget ved Galápagos, som går lige i blodet. Noget ved øernes uskyld og renhed, som man ikke kan undgå at blive påvirket af.

Galápagos-øerne viser os, hvor smuk og fredfyldt verden kan være, når alt er i harmoni, og der ikke er nogen frygt. Hvis vi alle besøgte Galápagos mindst én gang i vores liv, ville der aldrig mere blive krig i verden.

Lasse Westh

Lasse Westh (f.1974) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2008. Lasse har altid brændt for at rejse, og passionen for at opleve har bragt ham til alle egne af verden. Han er ekspert i Sydamerika, Mexico og Borneo, og Galápagos er en af de destinationer, der har gjort særligt indtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *