Skip to main content

Den ultimative guide til Perus inkarige

Fra Inkastien til Machu Picchu, Den Hellige Dal og de magiske steder, du aldrig før har hørt om. Historiens vingesus byder andesvinden op til dans i Perus gamle inkarige. Her får du det komplette overblik over de største inkaoplevelser i det peruvianske højland og inspiration til, hvordan du selv får del i dem.

Inkarigets magi

Der er en helt særlig magi over Inkarigets historie, og en helt særlig dramatik i historiens ekstreme kontraster. Skabelsen af et uniformt imperium i en af verdens mest ufremkommelige egne. Den raffinerede bygningskunst og komplicerede religion i en ellers på alle andre måder primitiv tidsalder. Et sofistikeret folkefærd, der stod bag blodige menneskeofringer og hensynsløs imperialisme. Og ikke mindst en tilsyneladende uovervindelig civilisation, der kollapsede ved den første reelle modgang.

Det er “storhed står for fald” i sin mest dramatiske form, og det gys, der følger med, er kun et af de elementer, der gør mødet med Inkariget så medrivende.

Inkaernes arkitektur

Selv om mange af inkaernes bygningsværker i Peru blev ødelagt efter den spanske invasion, viser de tilbageværende monumenter tydeligt, hvor højtudviklet en civilisation her var tale om. Konstruktionerne blev opført flere tusind meter over havets overflade med nøje tilpassede bygningssten og helt uden brug af mørtel.

Alene det, at hele byer, templer og fæstninger står endnu her 500 år senere, vidner om inkaingeniørernes store kunnen.

Her får du den komplette guide til inkaernes mest spektakulære monumenter.

Klik på galleriet for at forstørre billederne

Machu Picchu

Ingen kan nævne inkaerne uden straks at tænke på Machu Picchu. Den sagnomspundne inkaby lå så godt gemt i Andesbjergene, at de spanske kolonisatorer aldrig kom hertil, og derfor stod byen næsten intakt, da en amerikansk eventyrer genopdagede den i 1911. Machu Picchu er flittigt besøgt, så sørg for at være her tidligt om morgenen, inden dagsgæsterne ankommer fra Cuzco.

Læs her, hvordan du bedst kommer til Machu Picchu.

Klik på galleriet for at forstørre billederne

Inkastien

For at komme til Machu Picchu måtte inkaerne vandre i flere dage fra Den Hellige Dal og op i Andesbjergene. Ruten er kendt som Inkastien, og du kan følge den endnu – enten over fire eller på en enkelt dag, hvor den første del af ruten tilbagelægges med panoramatog, og du vandrer den sidste del af strækningen. Firedagesturen kan være hård, fordi du vandrer i knap 3.000 mesters højde, så endagsturen er et godt alternativ. Her får du alle højdepunkterne med, inklusiv ankomsten til Solporten.

Læs her, hvad du kan opleve på en enkelt dags vandring på Inkastien.

Winay Wayna – inkaernes rasteplads

Vælger du firedagsturen, kommer du forbi flere inkalandsbyer og landbrugsterrasser undervejs. Den mest iøjnefaldende ruinby er Winay Wayna, som både for inkaerne og i dag er en naturlig rasteplads.

Den Hellige Dal

Den Hellige Dal er et overflødighedshorn af inkahistorie. Dalen var et af de rigeste landbrugsområder i Inkariget, og da den samtidig var nabo til hovedstaden Cuzco, var det her, inkaeliten havde deres rigeste landsteder. Der kan skrives bøger om de mange kulturskatte i Den Hellige Dal, så herunder får du et overblik over de væsentligste.

Læs her, hvis du vil vide mere om, hvad der venter dig i Den Hellige Dal.

Ollantaytambo – den uindtagelige fæstning

Fæstningen Ollantaytambo, der på det nærmeste vokser direkte ud af bjergsiden, var en af Inkarigets vigtigste militære konstruktioner, og det var her, spanierne i 1537 led deres eneste nederlag mod inkaerne. Den omkringliggende landsby er et pragteksempel på inkaernes udførlige byplanlægning, og det bedste af det hele er, at landsbyen lever endnu, så du overalt bliver mødt med farvestrålende døre og smilende landsbyboere.

Den levende landsby Pisac

En anden inkalandsby, der lever videre i bedste velgående, er Pisac. Markedet er et af regionens bedste, og hele det bagvedliggende bjerg blev af inkaerne hugget ud til landbrugsterrasser, som stadig er i brug.

Laboratoriet i Moray

De cirkelformede terrasser i Moray var en slags landbrugslaboratorium, hvor inkaerne testede forskellige afgrøder. Temperaturerne fra de øvre til de nedre terrasser kan variere med helt op til 15 grader.

Vitcos – den sidste forpost

Vitcos nordvest for Den Hellige Dal var tilflugtssted for den sidste inkakejser, Manco, og det var også her, han blev dræbt af spanierne i 1544. Stenarbejdet i den velbevarede ruinby er noget af det bedste i regionen, og det er en helt særlig oplevelse at gå rundt på det sted, hvor Inkariget formelt set gik under.

Cuzco

Den moderne peruvianske storby Cuzco er vokset direkte ud af inkahistorien, og overalt finder du spor efter inkaernes oprindelige hovedstad. Gadebilledet er et charmerende sammensurium af doven storbypuls, moderne arkitektur, halvbevarede inkamure og kulørte kolonitidsbygninger i skøn forvirring.

Læs her, hvad du kan opleve på en dagstur rundt i Cuzco.

Klik på galleriet for at forstørre billederne

Fæstningen Saksaywaman

Saksaywaman-fæstningen uden for Cuzco er opført af enorme stenblokke – og som sædvanlig helt uden mørtel. Ruinerne har stadig en stor betydning for de lokale, der hvert år her fastholder fejringen af inkaernes solhvervsfest den 24. juni, og fæstningen er også udråbt som verdenskulturarv af UNESCO.

Soltemplet Koricancha

Solens Tempel, Koricancha, var Inkarigets rigeste tempel og komplet dækket af guld. I 1700-tallet blev templet ombygget til kirke og kloster, men inkafundamentet kan stadig tydeligt ses. Kombinationen af inkakultur og katolicisme er dybt fascinerende og gennemsyrer livet i Cuzco, der altid vil vedblive med at være inkaernes fornemste by.

Fakta om Inkariget

Inkariget opstod omkring Cuzco i 1100-tallet og brød sammen ved den spanske invasion i 1533. Da Inkariget var på sit højeste, strakte det fra det nordligste Ecuador til det sydligste Chile, og inkaernes totale dominans over Andesbjergene og Sydamerikas vestkyst skabte en ufattelig velstand for den herskende inkastamme.

Inkaernes velstand udmøntede sig i en sofistikeret religion med en højtudviklet astrologisk forståelse, en effektiv administration og infrastruktur og en arkitektonisk opblomstring uden sidestykke.

Lasse Westh

Lasse Westh (f.1974) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2008. Lasse har altid brændt for at rejse, og passionen for at opleve har bragt ham til alle egne af verden. Han er ekspert i Sydamerika, Mexico og Borneo, og Galápagos er en af de destinationer, der har gjort særligt indtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *