Skip to main content

Den ultimative guide til luksus og familieferie i Cambodja

Er der andet at opleve i Cambodja end det sagnomspundne Angkor Wat? Ja! Faktisk er Cambodja om noget en destination, der har hele pakken. Jungle, strande og øer. Storbyliv og autentiske landsbyer. Glamping, boutiquehoteller, nogle af Asiens bedste luksus-resorts og meget mere.

Læs her om alt det familien Nielsen oplevede på deres efterårsferie i Cambodja. Og om alt det, der gør, at du højst sandsynligt også forelsker dig øjeblikkeligt i landet. Naturen. Og menneskene.

Raffles Hotel Le Royal og Jacqueline Kennedys signaturdrink

Første stop: Phnom Penh!

Det er eftermiddag, da vi lander i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Vi er her midt i oktober, hvor regntiden er ved at være slut, og en tung, tropisk varme omfavner os.

Vi tjekker ind på det prisvindende Raffles Hotel Le Royal 5*, der gennem tiden har været vært for mange kendte. Især én gæst har gjort indtryk: Jacqueline Kennedy. Hun besøgte hotellet i 1967, og du kan i dag både overnatte i den suite, hun boede i. Smage hendes signaturdrink i baren og betragte det præcise cocktailglas, som hun drak af. Læbestiften sidder endda stadig på kanten af glasset!

Mor Mette, far Kenneth og deres to børn, Otto 8 år og Anna 12 år

På cykeltur til Silkeøen

Der er masser at se i Phnom Penh, og vi hopper på et par cykler for at få så meget ud af dagen som muligt. Scootere og dyttende tuk tuk’ere suser forbi. Og en skøn duft strømmer fra byens markeder, der lokker med alt fra nudler og forårsruller til papayasalat.

Vi cykler ned til Tonle Sap-floden, hvor en lille færge bringer os til Silkeøen, der er opkaldt efter dens mange silkefarme. Cykelturen giver stof til eftertanke hos de mindste. Anna fortæller eksempelvis, at hun vil donere sit gamle tøj til SOS-børnebyerne, mens færgen og de bløde silkeorme gør indtryk på Otto.

Cambodjas historie – S21 og Killing Fields

Cambodja gemmer dog også på en barsk fortid, som vi oplever ved Phnom Penhs Tuol Sleng Mueseum (S21) og Killing Fields. Området vidner om De Røde Khmerers magtovertagelse i 1970’erne, hvor man anslår, at en femtedel af befolkningen blev dræbt. Engang var S21 en skole, men under regimet blev det lavet om til et torturfængsel. Vi er her sammen med en lokal guide, der fortæller, at tre børn i sin tid havde gemt sig og overlevede. De er i dag voksne og skiftes til at fortælle deres historie ved museet.

Det er stærke oplevelser, men også en vigtig del af landets historie.

Kurs mod Cardamom Tented Camp

Andet stop: Jungleliv i Kardemommebjergene

Vi skifter nu storbylivet ud med jungleliv i Cardamom Tented Camp mellem Botum Sakor National Park og Kardemommebjergene.

Tre timer i bil bringer os til Preak Tachan-floden. Her er du virkelig langt fra alfarvej, og junglen er så uberørt, at den eneste måde at komme frem til lejren er med båd ad floden.

Et lille kig rundt i lejren

Leg og afslapning under Mælkevejen

Vi overgiver os til junglens insisterende ro og tager en tiltrængt dukkert i floden. Om aftenen sidder vi på terrassen foran vores luksustelt og forelsker os på ny i Cambodja.

Stjernerne lyser uforstyrret på himlen med Mælkevejen så tæt på, at vi næsten kan røre den. I mørket kan vi høre dyrene pusle rundt i skoven. Er det en elefant? Måske en bjørn? Eller vildsvin, der møffer rundt i jorden?

Når solen timer senere atter viser sig på himlen, bliver vi vækket af gibbonaber, der kalder på hinanden fra trætoppene.

Med kajak til rangernes lejr

Efter morgenmaden sejler vi i kajakker op ad den spejlblanke flod for at besøge nationalparkens lokale rangere, hvis job er at beskytte junglens dyr mod krybskytter. De viser os nogle af de hjemmelavede våben, som de har beslaglagt. Igen er Otto i sit es!

Junglevandring for alle aldre

Herfra går turen til fods gennem junglen tilbage til lejren. Rangerne patruljerer området for krybskytter dagligt og kender vejen godt. Skovbunden er mudret flere steder, og vi krydser også et par lavvandede floder, men niveauet er, så alle kan være med.

Undervejs fortæller rangerne om skovens flora og fauna. Der lever mange vilde dyr i junglen, men området er enormt og tæt bevokset, så man skal virkelig være heldig for at spotte dem.

En ranger peger på et træ med spor efter en bjørn, som har kradset i barken. Vi kigger alle søgende op i træet for at se, om den mon sidder der endnu? Desværre ikke.

Koh Rong – hvide strande og palmer byder os velkommen

Trejde stop: Strandferie på Koh Rong

Dagen efter sejler vi ud af junglen, hvor knap fire timer i bil bringer os til Sihanoukville i det sydlige Cambodja. Her stiger vi om bord i en båd, der sejler os til Royal Sands 4* på øen Koh Rong, der vitterligt er så smuk som et postkort.

Sandet er fint som flormelis både på stranden og i det krystalklare vand, mens en pallette af grøn tropeskov ligger lærred til.

Først afslapning. Så eventyr!

Dagene på Royal Sands går med total afslapning ved poolen og på den 400 meter lange, private strand.

Men vi drager også ud for at udforske den nærmeste landsby, Sok San, der har knap 500 indbyggere. Transporten er i sig selv en oplevelse – i hvert fald for en otteårig dreng med forkærlighed for biler og teknik. Kenneth og Otto sidder nemlig på taget af den lille lastbil, som tager os til byen.

I landsbyen får et par hundehvalpe og kattekillinger vores fulde opmærksomhed, før vi vandrer ind i junglen til et kendt vandfald.

Song Saa Private Island

Fjerde stop: Barfodsluksus på Song Saa

Koh Rong er blot en af de jomfruelige paradisøer i havet ud for Cambodjas sydlige kyst. Og vi skal besøge en mere af dem – nemlig Song Saa Private Island 5*.

Palmer spejler sig dovent i vandkanten og giver skygge på stranden. Her er udelukkende poolvillaer – de ligger enten gemt i det grønne, ved stranden eller på pæle i vandet. Nogle af villaerne har endda glasgulv i stuen, så du kan sidde i sofaen og se direkte ned i havet til smukke koralrev med fisk og krabber.

Solnedgang set fra Vista Restaurant & Bar på Song Saa

Forkælelse fra morgen til aften

Tiden på Song Saa Private Island går med at slappe af i vores overdådige villa. Om morgenen står den på udsøgt morgenmad i restauranten. Smoothies, frugtfade, æg tilberedt efter ønske, croissanter, pandekager og friskbrygget kaffe er blot noget af det, du kan glæde dig til.

Restauranten har et stort a la-carte menukort, og vi bliver tilsvarende forkælede om aftenen.

Spa, kajak og morgenyoga

Resortets spa ligger gemt i junglen og kan få selv de strammeste skuldre til at blive bløde som smør. Her er også morgenyoga, mulighed for at sejle kajak, og så er motionsrummet i sig selv en oplevelse værd. Om ikke andet bare for lige at se udsigten …

Glæden er at finde en flaskepost!

Skattejagt for børn og barnlige sjæle

En af de helt store oplevelser på Song Saa er skattejagt. 12 flaskeposter med præmier til den eventyrer, der finder dem, ligger gemt rundt omkring på resortet. Otto og Anna bruger et par timers søgen i junglebunden på at lede efter dem. Men de er godt gemt, så vi ender med at få en ledetråd og finder til børnenes glæde hele to flasker!

Den ene præmie er juice og cookies, mens den anden er biografaften med popcorn i vores villa.

Landsbyen Prek Sway ved Mangofloden

Song Saa støtter lokal landsby

Vi tager også med en båd til landsbyen ved Mangofloden, Prek Sway. Når du tager et ophold på Song Saa, går nogle af pengene til netop denne landsby, der får hjælp til alt fra rent drikkevand til medicin og uddannelse af børnene. Der er knap 800 indbyggere i byen, og størstedelen af dem bor i huse på pæle langs floden og lever af at fiske.

Den lille landsby er holdt ren og pæn, så det er tydeligt, at Song Saas indsats med undervisning eksempelvis i konsekvenserne af plastikforurening, virker.

Anna og Otto planter et frø på Song Saa Private Island

Nature Treasure Hunt

Inden afrejse deltager vi i resortets Nature Treasure Hunt, hvor man skal svare på spørgsmål såsom, hvorfor palmer er vigtige for naturen og lokalsamfundet? Og hvilke dyr, der lever på resortets øer?

Bagefter gennemgår resortets biolog det hele med os, så både store og små bliver klogere. Til sidst får Otto og Anna lov til at plante et frø, der i løbet af de næste par år kan vokse sig til et stort palmetræ.

Et fint navneskilt i jorden gør, at vi om nogle år kan finde træet igen. Smart!

Strand og afslapning på Knai Bang Chatt i Kep

Femte stop: Stemningsfulde Kep

Sidste stop på rejsen er kystbyen Kep på Cambodjas fastland, hvor vi skal bo på boutiquehotellet Knai Bang Chatt 4*. Tilbage i 1900-tallet var Kep den foretrukne luksusoase for franske kolonister og den cambodjanske elite – indtil De Røde Khmerer ødelagde byen i 70’erne. I dag er hotellet genopbygget med respekt for fortidens stil og historie. Og er ligesom dengang en oase for gæster, der værdsætter ro og forkælelse.

Vi bader i poolen og spiser det store fiskefad i restaurant Sailing Club, som ligger i en fiskehytte ved havet.

Besøg på det lokale krabbemarked

Om morgenen tager vi en tuk tuk til krabbemarkedet i Kep. Bambuskurve ligger i vandkanten for at holde de blålige peberkrabber friske, men her er også fisk, blæksprutter og sågar rokker.

Det du køber på markedet, kan du tage med til et af de duftende gadekøkkener i nærheden, som gerne tilbereder det for dig. Så er der frokost!

Senere besøger vi et område af Kep, hvor Cambodjas fortid skinner tydeligt i gennem.

Ruinerne af 200 villaer står, som de er blevet efterladt. Tiden har gjort sit indtog, og junglen er vokset ind og ud af, hvad der en gang var tage, døre og vinduer.

Forelsket i Cambodja

Et vidunderligt gensyn med Cambodja er ved at være ved vejs ende. Det er svært at sætte en finger på, hvad der har været den største oplevelse på rejsen. Landets mange kontraster med by, jungle, historie og strandluksus har hver deres charme. Og det er det, der gør, at vi er så forelskede i netop denne perle af et rejseland!

Det er langt fra sidste gang, vi slår vores folder her. Det nye luksusresort Six Senses Krabey Island 5* i øhavet ved Koh Rong er i hvert fald i top tre på vores bucket list!

3 hurtige om at rejse til Cambodja:

  • Flyvetiden er mellem 13 og 16 timer fra København til Cambodja
  • Højsæsonen er fra oktober til marts, hvor der er god sol
  • Hvis du ikke er bange for en regnbyge, er lavsæsonen også perfekt og kan være mindre turistet

Hvornår skal du afsted? Få inspiration til din Cambodja-rejse her.

Mette Sikla Nielsen

Mette Sikla Nielsen (f. 1973) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2005 og er specialist i det sydøstlige Asien, som hun gerne besøger flere gange årligt. Hun rejser meget med familien, og der skal altid være ét stort "once in a lifetime moment" på ferien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS