Skip to main content

Afrikas truede folk

Når vi taler om Afrika, taler vi ofte om dyrearter, der er ved at forsvinde. Men vi kunne også tale om stammekulturer, der er ved at forsvinde. Nogle gange i en grad, der er langt mere markant end dyrene.

Besøg f.eks. Hadzabe-folket i Tanzania og Watumbatu-folket på øen Tumbatu ved Zanzibar. Og få også den mest autentiske oplevelse med Masaierne.

Hadzabe-folket ved Eyasi-søen i Tanzania

Hadzabe-folket er unikt i forhold til andre stammefolk i Afrika lige fra gener til klik-sprog. De har nemlig levet isoleret ved Eyasi-søen i Tanzania i tusinder af år.

I moderne tid har mange ønsket at tage deres land, og missionærer har prøvet at omvende dem, men de har holdt fast i deres traditioner. Spørgsmålet er dog hvor længe endnu. De er i dag færre end 1.000.

Samlere – og jægere med giftpile

Hadzabe-folkets primære ernæring er rødder, bær og honning, men de går også på jagt. Buens snor er af dyresener, og pilen formes præcist for at få perfekt flugt gennem luften. Spidsen dyppes ofte i gift fremstillet af giftig ørkenrose.

Byttet tilberedes og deles mellem stammens folk. Det er en af grundstenene i Hadzabe-folkets levevis – fællesskabet. Ansvaret for hinanden. Noget, vi måske kunne lære af. Du kan komme tæt på Hadzabe-folket og prøve kræfter med deres bue og pil på safari i Ngorongoro-krateret i Tanzania.

Heksekunst, fiskere og medicinmand på Tumbatu

Et lille kvarters sejltur fra Zanzibar ligger øen Tumbatu. Her bor Watumbatu-folket. Mange af beboerne har aldrig været væk fra øen. Det betyder ikke, at hele Tumbatu-folket lever i isolation. De fisker og klarer sig med håndkraft, når noget skal laves.

Kun adgang med særlig tilladelse

Watumbatu-folket er bevidst ikke løbet efter materiel udvikling. Der er f.eks. ikke en bil på øen. Og indtil for få år siden skulle alt vand hentes på Zanzibar, når fiskerne alligevel var ovre med friskfangede fisk.
Watumbatu-folket har også frabedt sig, at turister fra Zanzibar bare kommer strømmende for at kigge.

Derfor er det forbudt at komme her uden tilladelse. Nyhavn Rejser kan dog skaffe en særlig tilladelse fra lokalsamfundets ældre.

Du får ikke bare lov til at gå i land på den ene halvdel af øen, en af de ældre viser dig også rundt. Du ser fiskerne lave net og fælder, og du besøger både en skole og et privat hjem. Alt sammen på Watumbu-folkets betingelser.

Du skal følge deres traditioner. Det vil bl.a. sige tørklæde til kvinder og ingen fotos af mennesker uden OK først. Baggrunden ligger bl.a. i religionen på Tumbatu, der er Islam. Heksekunst trives også, så måske møder du også landsbyens medicinmand, der kan spå dig.

Masai-folket i Kenya og Tanzania

I modsætning til Hadzabe-folket og Watumbatu-folket har Masai-folket på mange måder forstået at tilpasse sig de nye tider. Nogle vil mene, at det flere steder er sket på en måde, så kulturen i sig selv måske alligevel er truet, fordi der er gået for meget på kompromis med det oprindelige.

Men hvad er alternativet? kan man så svare.

Autentisk Masai-landsby i Masai Mara, Kenya

Du kan besøge deres landsbyer mange steder i Kenya og Tanzania. For Nyhavn Rejser er det dog vigtigt, at besøg hos Masai-folket viser et autentisk billede af kulturen, livet og traditionerne. Og køber du kunsthåndværk i landsbyen, skal overskuddet gå til landsbyen selv.

Et af de bedste steder er fra Bateleur Camp i Masai Mara, Kenya. Du kommer tæt på livet på savannen, der nu er mere stationært end det gamle nomadeliv. En mands status måles dog stadig på mængden af kvæg og børn. Men hvordan holder man kvæg blandt løver?

Skal du hellere holde dig væk?

Hvis et stammefolk eller kulturer er ved at uddø, skal man så ikke lade være med at besøge dem? Lade være med at påvirke dem? Nej. Med Hadzabe-folket er du f.eks. med til at sikre, at de kan fortsætte deres liv, bevare deres land og have økonomi til at føre denne kamp.

Selvfølgelig påvirker du også, som jeg var inde på med Masai-folket. Det gør ethvert møde mellem kulturer. Men forhåbentlig tager du også selv noget med hjem. Respekten for andre måder at leve på. Tanken om at eksistere mere i balance med naturen.

Det afgørende er, at begge parter mødes og skilles med værdighed.

Mathias Møller Aarestrup

Mathias Møller Aarestrup (f. 1978) har været rejserådgiver hos Nyhavn rejser siden 2013. Han er bl.a. specialist i Galápagos, Malaysia, Costa Rica, Mexico, Sydamerika og Afrika. På sine rejser jagter Mathias altid alt, hvad der er anderledes, unikt og specielt for det område, han besøger. Han får dagene til at gå med safari, vandreture og adventure-oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS