Skip to main content
Perito Moreno, Argentina

Verdens 5 smukkeste nationalparker – og hvordan du kommer derhen

Verden er fuld af skønne nationalparker. De berømte, som du ikke kan komme uden om, og de ukendte, som du skal gøre dig umage for at finde frem til. De kolde og de varme. De våde og de tørre. De røde og de grønne og de hvide og de blå og dem, hvor hele farvespektret er i brug.

Hvordan kan man, midt i denne mangfoldighed, udnævne blot fem som verdens smukkeste?

Svaret er helt enkelt, at det kan man ikke. Derfor får du her vores seks bud på hvilke nationalparker, du absolut ikke må gå glip af på din færd rundt i verden.

Daintree Rainforest, Australien

#1 Daintree Rainforest, Australien

Luften dufter grønt og smager af fugt og jord og skjulte hemmeligheder. Millioner af års evolution omslutter dig, og kun en brøkdel af den overvældende flora og fauna er kortlagt. Gemmer der sig en kur mod kræft eller AIDS i en af de undselige planter? Er det skællede krybdyr på træet en hidtil ukendt art?

I Daintree Rainforest vandrer du mellem rislende floder, dramatiske kløfter og ældgamle bjerge, der flader ud mod gyldne sandstrande og rige koralrev. Det er det tætteste, du kan komme på at vandre i den verden, som dinosaurerne levede i.

Sådan kommer du derhen:to ugers, tre ugers eller knap fire ugers rundrejse i Australien – eller på denne her tur.

Torres del Paine, Chile

#2 Torres del Paine, Chile

Tre tinder strækker sig mod himlen i Ildlandet. I skyggen har sneen lagt sig godt til rette, men på solsiden titter enkelte grønne pletter modigt frem. Længere nede får de overtaget og glider over i et tæt dække af mos, krat, lav, lyng, svingel, buskads og robuste løvtræer.

Stædige blomster bryder det grønne tæppe i gule, røde og orange glimt, en lystig kontrast til søernes isblå vande. Det bliver ikke mere råt end her, tæt ved verdens ende. Det bliver ikke mere fredfyldt.

Sådan kommer du derhen: Det er oplagt at kombinere Torres del Paine med et besøg i Argentina – eksempelvis sådan her. Så kan du samtidig opleve:

Perito Moreno, Argentina

#3 Los Glaciares, Argentina

På den anden side af grænsen troner Perito Moreno, en blåhvid mastodont af sylespidse tinder og livsfarlige sprækker. Verdens største indlandsgletsjer dominerer landskabet med en pragt, der skærer i øjnene.

På visse dage kan du høre isen synge klagende. Andre dage knirker den ildevarslende og frastøder tonstunge brudstykker i et øjebliks kraftudfoldelse, som får den blikstille sø til at dirre i tusinde ringe.

Med den knasende sne under dine fødder er gletsjeren ikke længere dødt vand, men en levende, frygtindgydende organisme.

Sådan kommer du derhen: I kombination med Chile. Sådan her.

Khao Sok, Thailand

#4 Khao Sok, Thailand

Vækkeuret kimer insisterende. Det flydende telt duver blidt på vandoverfladen og luller dig et øjeblik tilbage i søvnen. Har man måske ikke ret til at sove længe i ferien? Så når lydene af de første, morgenfriske fugle dig udefra, og det kommer ikke længere på tale at blive liggende.

Morgenluften er sprød og ren på terrassen. Den spejlblanke Cheow Larn Lake er bredt ud for dine fødder. Regnskoven sover, men det varer ikke længe endnu.

Pludselig hilser gibbonabernes morgensang solens første stråler velkommen, og du er klar til endnu en smuk dag i Khao Sok.

Sådan kommer du derhen: På rundrejse i Thailand med kæresten eller med familien.

Arches National Park, Utah

#5 Arches, USA

Det østlige Utah er en anden verden, hvor tyngdekraftens love for en tid synes at være ophævet. Et resultat af millioner og atter millioner af års erosion, der uforstyrret har gnavet sig igennem landskabet.

Blodrøde buer og spinkle søjler som taget ud af urgamle katedraler balancerer skrøbeligt mod den uendeligt blå himmel. Vi er så små, stillet over for naturens mægtige kræfter. Vi er blot en tankestreg i klodens uendelige historie. Ingen steder mærkes det tydeligere end her i den imposante Arches Nationalpark.

Sådan kommer du derhen:15 dages eller 19 dages kør selv-ferie i det sydvestlige USA.

Ngorongoro Crater, Tanzania

#6 Ngorongoro Crater, Tanzania

På kraterkanten gyser det i dig ved tanken om den kilometerhøje vulkan, der engang buldrede så voldsomt, at den blev sin egen undergang. Nu er der kun 600 m højdedrag tilbage, men det er mere end rigeligt til, at det giver et sug af ydmyghed at skue ned over de stejle skråninger og den vidtstrakte, frodige savanne.

Elegante zebraer, kraftfulde bøfler og spændstige gazeller drikker af den flade sø, hvor store flamingoflokke kaster lyserøde spejlbilleder omkring sig. Gnuer, løver og hyæner ser til på afstand. Ngorongoro er et enormt foderkar, og du er inviteret med til bords.

(Okay, Ngorongoro Crater er teknisk set ikke en nationalpark. Men den kommer med på vores liste alligevel. For hvad betyder en titel, når man står over for al den skønhed?)

Sådan kommer du derhen: På safarirejse i Tanzania, i kombination med Kenya eller i kombination med badeferie på Zanzibar.

Lasse Westh

Lasse Westh (f.1974) har været rejserådgiver hos Nyhavn Rejser siden 2008. Lasse har altid brændt for at rejse, og passionen for at opleve har bragt ham til alle egne af verden. Han er ekspert i Sydamerika, Mexico og Borneo, og Galápagos er en af de destinationer, der har gjort særligt indtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS