Skip to main content

5 myter om koalaer

Vi deler her 5 myter om det elskelige australske dyr, fortalt af vores naturguide Janine Duffy. Læs med og bliv klogere!

Eventyr eller virkelighed?

Koalaer ser så søde ud, at de næsten kunne være taget ud af et barns eventyrbog. Måske er det derfor, at der findes så mange populære myter omkring dem. Her kommer der nogle af de mest kendte.

Myte 1: Koalaer er skæve på eukalyptus

Denne myte er min favorit, og den er måske også en af de mest populære myter i hele dyreriget. Det er en sjov tanke, at mennesket ikke er den eneste art på planeten, der bliver fuld eller skæv.

Koalaen inspirerer til et helt særligt syn på Australien: Et land af venlige, meget berusede væsener dasende i solen.

Men lad mig gøre det helt klart: Koalaer er ikke fulde eller skæve på eukalyptus. Eukalyptus indeholder ingen stoffer, der ville kunne gøre koalaer berusede. Koalaerne hviler sig meget, men det skyldes hverken tømmermænd, eller at de er skæve.

Se også: Vandretur i Blue Mountains og morgenmad med koalaer

Janine på besøg hos koalaerne uden for Melbourne

Myte 2: Koalaer spiser kun af en bestemt type træ

Koalaen lever overalt i den østlige del af Australien og skulle efter sigende kun spise af et bestemt slags træ. Og hvis dette var rigtigt, ville det heller ikke være så besynderligt, at de er ved at dø ud.

Men denne myte er heller ikke sand. Eksempelvis spiser koalaerne i You Yangs nær Melbourne af hvert eneste af de 15 forskellige typer eukalyptus i parken. Hvis vi kigger bredt på hele Australien, spiser koalaen op til hundrede forskellige slags træer.

Myten stammer sandsynligvis fra tidligere videnskabelige undersøgelser, der viser, at koalaen i visse regioner har en stærk præference for nogle bestemte arter af eukalyptus i visse regioner. Men det passer langt fra alle steder.

Se også: Mød de vilde kænguruer og koalaer

Myte 3: Koalaer er langsomme

Som koalaforsker ønsker jeg næsten, at dette var sandt. Jeg har utallige gange forladt en sovende koala, blot for 10 minutter efter at opdage, at den er forsvundet.

En koala kan løbe op til 32 km/t på jorden, og hvis den er blevet skræmt, kan den springe op til to meter op i et træ. Se blot her:

Koalaen fører ganske vist en rolig tilværelse det meste af tiden. Det gør den bl.a. grundet den meget lave næringsværdi, der er i koalaens føde. Men når den bevæger sig, er den både hurtig, smidig og kraftfuld.

Se også: Himmelseng og saltsøer i outbacken

Myte 4: Koalaer elsker at blive aet og nusset

Koalaer er vilde dyr – og ligesom de fleste andre vilde dyr foretrækker de at være i fred og undgå menneskekontakt.

Uafhængige undersøgelser viser, at selv koalaer, der er født og opvokset i fangenskab i zoologiske haver, bliver stressede, hvis mennesker kommer for tæt på. Gennem mine utallige møder med koalaer har jeg konstateret, at mennesket aldrig bør opholde sig på mindre end 10 meters afstand af en koala. Når denne grænse brydes, ændres koalaens adfærd. Den stopper med at spise og sove og stirrer i stedet nervøst og bekymret på dig.

Til koalaens uheld ser den stadig utroligt sød ud, selv om den er bange, så for almindelige mennesker, der ikke kender koalaens adfærd, kan det være svært at tyde advarselssignalerne.

Se også: Kangaroo Island

Myte 5: Koalaerne hænger i træerne overalt i Australien

Desværre er denne myte heller ikke sand. Forekomsten af vilde koalaer er dalet med 53 % i Queensland, med 26 % blandt den lille, resterende befolkning i New South Wales og med 14 % i Victoria. Koalaerne er derfor registreret som sårbare, som er skridtet før truede dyrearter. Ydermere er koalaerne en af de dyrearter, der er mest truet af klimaforandringer.

Denne myte stammer fra to delvise sandheder.

Engang var det faktisk sådan, at koalaerne fyldte træerne rundt omkring i Australien. Men vi skal langt tilbage i historien.

I dag er der fem til seks små områder i det sydlige Australien, hvor der fortsat er en tæt koncentration af koalaer. Ingen ved hvorfor – på trods af, at Australien har verdens bedste koala-forskere.

Størstedelen af de områder, hvor der stadig findes mange koalaer, ligger i Victoria, hvor bestanden dog stadig daler med 14 % samlet set, hvilket indikerer drastiske fald i resten af delstaten.

Se også: Blandt koalaer, kænguruer og dramatiske kyster

#WildKoalaDay2017

Dette er grunden til, at Australien gør så meget ud af Wild Koala Day den 3. maj 2017. Wild Koala Day handler om at sikre koalaernes naturlige levesteder og beskytte dem, så de kan overleve i det fri.

Hvis vi alle skal nyde de søde væsener, har vi brug for, at de også overlever i naturen og ikke kun i fangeskab. Der skal derfor gøres en indsats for at redde dem. Wild Koala Day er et skridt i den rigtige retning.

Gæsteblogger

På Nyhavns Verden deler passionerede globetrottere ud af rejseberetninger fra nær og fjern. Personlige indtryk og tips, som vi alle kan drage nytte og blive inspireret af. Har du også oplevet nogle helt enestående, som du gerne vil fortælle om? Så tag fat i din rejserådgiver.

One thought to “5 myter om koalaer”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

KONTAKT OS