Skip to main content

16 oplevelser, der vil få munden til at løbe i vand

Gadekøkkenerne dufter i Østen. I Montréal er byens restauranter en levende historiefortælling. I San Francisco vover du dig ind på spritsmuglernes domæne.

Intet kan som mad åbne døre til den lokale kultur, når du rejser. Du er bag facaden, tæt på de lokale og væk fra turistfælderne. Alle sanser er på overarbejde i en eksplosion af farver og dufte. Kan du mærke, at mundvandet begynder at røre på sig?

#1 Hanois markeder og gadekøkkener med Mr. Tu, Vietnam

Mr. Tu er madblogger. Hans helt store passion er Hanois gadekøkkener. Han viser dig de bedste og tager dig med til markeder, der bugner af friske råvarer. Du hører om den lokale madkultur, hvor intet går til spilde fra et dyr, og der er masser af smagsprøver. Du bestemmer selvfølgelig selv, hvad du vil smage.

#2 Smagen af Savannah, USA

Er du klar til lidt sydstatsmad i Georgias ældste by? Tag på foodie-tur i Savannah til det hotte, det smukke, det søde og det salte krydret med masser af lokal historie. Du smager dig gennem de lokale traditioner på syv forskellige steder med en guide, og du får set den smukke by fra sin bedste side.

#3 Hues køkken med Nhu Huy, Vietnam

Nhu Huy er en fantastisk kvinde. Professor, kogebogsforfatter, fremragende kok og kendt fra både vietnamesisk og europæisk tv. På det lokale marked deler Nhu Huy ud af sin viden og viser, hvordan du vælger de friskeste råvarer og nødvendige ingredienser til Hues køkken. Nyd duftene og alle indtrykkene.

#4 Foodie-tur til Granville Market, Canada

Fra små markeder i Vietnam hopper vi til et gigantisk marked Vancouver. Granville Market er Canadas mest besøgte attraktion næst efter Niagara Falls. Markedet er så stort og mangfoldigt, at det næsten er en by i byen. Lad en lokal guide viser dig vej til de bedste og mest originale specialiteter.

#5 Fra laks til dimsum i Vancouver, Canada

Bliv et øjeblik i Canada. Og så alligevel ikke. Vancouver har Canadas største kinesiske befolkning, så en foodie-tur her havner lynhurtigt i det asiatiske køkken med dimsum og sake. Du nyder også lokale delikatesser fra præmierede oste og røget laksepaté til chokolader, skønne kager og lokale vine.

#6 Med Chin til gadekøkkenerne i Bangkok, Thailand

I Bangkok bor Chin. Hun kender de små gader og gyder, hvor de lokale spiser og handler. Hun viser steder, du aldrig selv ville finde, og hun fremtryller skønne smagsprøver fra frisk frugt til hjemmelavet is og sticky rice med mango. Måske tager hun dig også med i templet. Hun er ekspert i at tilpasse turen til den enkelte.

#7 Chiang Mais gadekøkkener, Thailand

Længere mod nord i Thailand skifter maden karakter. I Chiang Mai nydes langtidsbraiseret svinekød, der smelter på tungen, smagfulde Sai Ua pølser og den vidunderlige chilidip Nam Prik Nom ledsaget af flæskesvær. Ofte har et gadekøkken kun én ret på menuen. Den laves så til gengæld til perfektion. Glæd dig!

#8 Smagen af New York, USA

USA og gastronomi? Ja, da! Smag dig f.eks. gennem de skønne kvarterer omkring Union Square og i Flatiron District i New York. Få anvist de bedste food stops og nyd lokale madscene med seks stop inkl. en klassisk New York Burger og den forrygende chokoladekage chocolate babka frisk fra ovnen.

#9 Muslinger i Marlborough Sounds, New Zealand

En gastronomisk oplevelse kan også bare været et stop på vejen. Når ”vejen” så er cruise på guddommelige Marlborough Sounds i New Zealand, er der ikke meget at være utilfreds med. Nyd muslinger direkte fra farmen og et glas hvidvin skabt på sauvignon blanc fra Marlboroughs vinmarker.

#10 Til fods gennem Saigon

Skal du nu på markedet og til gadekøkkener i Vietnam igen? Ja. Hver region har sit særpræg, og få lande har så vidunderlig mad, så udnyt bare hver en chance! På turen rundt i Sagon (Ho Chi Minh City) besøger du også et tempel og et kloster, hvor munkene gerne viser, hvordan de bor.

#11 Økologi og bæredygtighed i Seattle

I Seattle har mange restauranter fokus på økologi og bæredygtighed. Smag dig gennem alt fra appetitvækkere over lokale øl til desserter. Også her kommer I såmænd omkring det vietnamesiske køkken. Seattle er også kendt som kaffebyen. Måske derfor enkelte ligger sleepless in Seattle?

#12 Levende madhistorie i Montréal, Canada

I Montréals gamle fabriksbygninger fra 1800-tallet er maskinerne erstattet af en levende madscene. Din private guide viser dig en række specialbutikker og fortæller om stedets historie og produkter. Ganen forkæles med patéer, røget kød, oste, kager, macaroons, kaffe og alverdens andre fristelser. Velbekomme.

#13 Melbournes mangfoldige madscene, Australien

Få byer kan fremvise samme kulinariske mangfoldighed som Melbourne. Det lokale køkken krydres med velsmagende tilbud fra de store italienske, græske og kinesiske befolkningsgrupper. Tag på en kulinarisk sightseeing, hvor udvalgte restauranter står klar med prøvesmagninger på både mad og vine.

#14 I smuglernes fodspor i San Francisco, USA

Little Italy i San Francisco, var en gang det mest berygtede kvarter i Amerika. Du kan besøg de skjulte tunneler, som sprut blev smuglet igennem under forbudstiden, og få indblik i den italienske kultur. Der er også mere lovlydige ruter – og smagsprøver undervejs, uanset hvad du vælger!

#15 Saigon by night på bagsædet af en Vespa, Vietnam

Er du ved at være træt i benene? Så hop op bag på en scooter og lad din guide køre dig rundt til aftenens og nattens gadekøkkener og barer i Saigon. Glæd dig til bl.a. at spise seafood med de lokale, Banh Xeo rispandekage, friske forårsruller, BBQ og velskænket øl.

#16 Romantisk gourmetmiddag ved Ayers Rock, Australien

Vil du nu bare sidde og have det hele serveret? Så sæt dig til bords ved Ayers Rock i Australiens Northern Territory. Der er champagne og canapeer i solnedgangen. 4 retters gourmetmiddag med vine. En gribende storyteller. Og den mest vidunderlige stjernehimmel. Vi anbefaler, at du inviterer en med!

Claus Eriksen

Claus Eriksen (f. 1956) har været tekstforfatter hos Nyhavn Rejser siden 2007. Claus har rejst over det meste af verden og har altid en stak medrivende rejsebreve med hjem. På sine rejser søger Claus væk fra de mange og tæt på natur og kultur – men han viger heller ikke tilbage for en 300 m2 stor luksusvilla på Maldiverne.

2 kommentarer til “16 oplevelser, der vil få munden til at løbe i vand

  1. Min familie og jeg var med Mr. Tu på madtur i Hanoi sidste sommer – det var helt fantastisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *